Salon Boerhaave over voedsel en religie

Op zondag 9 september staat Salon Boerhaave in het teken van voedsel en religie. Cultuurhistoricus Peter Rietbergen zal vanaf 14.00 uur spreken over de eetcultuur, naar aanleiding van Europa’s eerste gedrukte kookboek. Wie denkt dat de christelijke deugd van soberheid de overdadige voedselcultuur van de Europese elite in de weg stond, vergist zich. Zelfs in de Kerk at men graag, en veel. Het begrip `smulpaap’ is niet voor niets ontstaan. Het pauselijk hof was zelfs vanaf de vijftiende eeuw bij uitstek het toneel waarop de verbeelding van macht vorm kreeg in grootse banketten. In 1470 verscheen het allereerste gedrukte kookboek van Europa, De honesta voluptate et valetudine (‘Over eervol plezier en gezondheid’), geschreven door Bartolomeo Platina, ten tijde van paus Sixtus IV, de eerste directeur van de Vaticaanse Bibliotheek. Peter Rietbergen is hoogleraar Cultuurgeschiedenis en bijzonder hoogleraar `Geschiedenis van de Betrekkingen tussen Europa en de niet-Europese wereld’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Onlangs verscheen van hem Bij de Paus aan Tafel. Culinaire Cultuur in Rome en Europa tijdens de Renaissance en de Barok.

Op zondag 9 september is de tentoonstelling Het Gewichtige Lichaam in Museum Boerhaave voor het laatst te zien. Deze tentoonstelling over de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijk, heeft veel reacties opgeroepen in de discussie rond eetstoornissen en obesitas. Het Gewichtige Lichaam kreeg breed aandacht in de media en trok een kleine 30.000 bezoekers. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×