De acht meter hoge totempaal wordt op haar plek gezet Daarvoor moest er een raam uit het kozijn worden gelicht! Foto: PR.

HET verhaal van de totempaal bij Volkenkunde

Van zaterdag 6 oktober tot en met 1 april 2013, is bij Museum Volkenkunde de familietentoonstelling Het Verhaal Van De Totempaal te zien. Deze interactieve tentoonstelling zoomt in op de Indianen van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada. Aan de hand van internationale topstukken en het mooiste uit de eigen collectie, aangevuld met moderne kunst, actuele interviews en reportages, krijgen bezoekers een indrukwekkend beeld van de boeiende culturen van de Noordwestkust Indianen.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft Museum Volkenkunde een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Rande Cook een acht meter lange totempaal laten maken. Dit project is begeleid door het U’mista Cultural Centre in Alert Bay, Canada. De Indianen van de Noordwestkust zijn wereldberoemd om hun prachtige totempalen. Een thema dat dan ook volop aandacht krijgt in de tentoonstelling. Indianen van de Noordwestkust hebben een rijke traditie op het gebied van kunst. Houtsnijwerk in de vorm van maskers en toegepast als decoratie op bijvoorbeeld huizen, kano’s en huisraad, komt veel voor.

Traditioneel hielden vrouwen zich bezig met het weven van omslagdekens en vlechtkunst (hoeden en manden). Deze producten, statussymbolen vol mythische figuren, werden in opdracht gemaakt van belangrijke families. Ook deze producten zijn opgenomen in de expositie. Het assortiment van de museumshop is speciaal voor deze tentoonstelling aangevuld met hoogwaardige producten van de Noordwestkust Indianen. 

Tenslotte is bij de tentoonstelling een uitgebreide randprogrammering ontwikkeld met lezingen, demonstraties, vakantie-activiteiten voor kinderen en rondleidingen. Het programma staat op www.volkenkunde.nl.
Op vrijdag 5 oktober zal prinses Margriet de tentoonstelling officieel openen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×