Het Gravensteen aan Het Gerecht. (Foto: Wikipedia)

Binnenstad wordt horendol van geluidsoverlast

Meerdere Leidenaren hebben afgelopen donderdag hun beklag gedaan bij de raadscommissie Onderwijs en Samenleving over de toe- nemende geluidsoverlast bij Leidse evenementen. Vooral tijdens 2 en 3 oktober is die zo hevig, dat veel bewoners ervoor kiezen Leiden te verlaten. Maar niet alleen de binnenstadbewoners klagen, ook omwonenden van het Leidse Hout stellen dat tijdens Werfpop de ‘ramen en deuren trillen’. De gezamenlijke binnenstadverenigingen hopen dat hier in het nieuwe evenementenbeleid rekening mee wordt gehouden.

Heikele punten in de binnenstad lijken het Rapenburg en Het Gerecht te zijn. De heer Gudde woont aan Het Gerecht en is om meerdere redenen niet blij met de evenementen die daar worden georganiseerd: “Drie punten: het is te luid, te lang en te laat. Daarnaast komt de veiligheid op zo’n klein plein in het gedrang als er een calamiteit plaatsvindt.” Bewoners klagen dat er te weinig wordt gedaan voor kinderen en dat er ‘dan wel een springkussen staat, maar dat er daarnaast vanaf 12.00 uur bier wordt geschonken’.

Café Schommelen organiseert de evenementen aan Het Gerecht tijdens de oktoberviering. Volgens de bewoners is het met de eigenaar – in tegenstelling tot met de daar wonende studenten – lastig een dialoog te voeren over hun problemen. Maar Harold Fleurke, eigenaar van café Schommelen, herkent de klachten niet. “Ik zit zowel op 2 als 3 oktober ruim binnen de normen; mijn livebands stoppen uren eerder dan zou mogen. Daarnaast organiseer ik activiteiten voor kinderen. Ook dit jaar weer, samen met de 3-oktobervereniging. Verder ben ik nog nooit om 12.00 uur begonnen, dus er kan nooit bier naast het springkussen worden geschonken. Ik hou juist rekening met het karakter van het plein door geen house te draaien maar livebands uit te nodigen.”

Het is niet zo dat de binnenstadbewoners tegen een feestje zijn, willen ze graag benadrukken. Maar de geluidsoverlast is volgens hen om horendol van te worden. Het steekt hen dat ze hier al meerdere keren met de gemeente over hebben gepraat, maar dat er niks lijkt te gebeuren. Eerder dit jaar hield de wijkvereniging Pieterswijk, Academiewijk en Levendaal-West al een stilteprotest bij het Stadhuis. De raadscommissie vergadert op 27 september over het nieuwe evenementenbeleid.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×