Minervanen op de Breestraat. (Foto: Dylan Kosterman)

Eerstejaars Minerva naar Njord

Praeses van Minerva Pepijn van Dam begrijpt het besluit van burgemeester Lenferink om de sociëtiet van Minerva tijdelijk te sluiten na het uitbreken van brand in de nacht van 15 september. Totdat de sociëteit weer open mag, zullen de eerstejaars van de vereniging worden opgevangen door collegavereniging Njord.

Nieuws071-presentator Melle Tuik in gesprek met burgemeester Lenferink die een hele waslijst aan redenen had om keihard in te grijpen bij de Leidse Studentenvereniging Minerva. “De veiligheid van de bezoekers was daadwerkelijk in gevaar”, aldus de burgemeester vanmiddag op Sleutelstad 93.7 FM.

Het is nog niet duidelijk wanneer de sociëteit weer zal openen. “Eerst moeten we aan de slag met het veiligheidsrapport dat de gemeente van ons vraagt. En daar willen we geen zes, maar een tien voor”, aldus Van Dam. Hij hoopt dat de zaken voor de 3 oktoberviering op orde zullen zijn, maar stelt dat de kwaliteit van het rapport voor de snelheid gaat.

Volgens Van Dam is de ‘bunker aan de Breestraat misschien wel een van de brandveiligste gebouwen van Leiden’. Het bestuur zou samen met de brandweer al hebben vastgesteld dat alle installaties naar behoren werken. “Er hoeven dus alleen ‘puntjes op de i’ worden gezet. Een grote verbouwing zal zeker niet nodig zijn.”

In de nacht van 15 september brak er brand uit in de sociëtiet nadat er binnen vuurwerk was afgestoken. Gisteravond werd bekend dat burgemeester Lenferink daarom een tijdelijke sluiting oplegt aan de sociëtiet. Pas nadat er een goedgekeurd veiligheidsrapport ligt, zal de burgemeester een heropening overwegen. Tot die tijd zullen de eerstejaars van Minerva worden opgevangen bij de roeivereniging Njord, die verder geen commentaar wilde geven.

Van Dam spreekt tegen dat er paniek uitbrak tijdens de brand. “Het bestuur heeft zelf het meeste vuur gedoofd en iedereen naar buiten geleid. Daarbij was geen sprake van een panieksituatie.” Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de brandweer naar aanleiding van de ravage in het gebouw en gesprekken met aanwezigen heeft geconcludeerd dat van paniek sprake moet zijn geweest. “Maar ik heb inderdaad niet het idee dat er honderden mensen gillend het gebouw zijn uitgerend.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×