Ringweg Oost: "VVD zeer teleurgesteld in SP"

De VVD is zwaar teleurgesteld in de SP. “We zijn op een buitengewoon onprettige manier overvallen door de houding van de SP die ineens afstand neemt van het coalitiebesluit om de Ringweg Oost aan te leggen”, dat zei VVD-raadslid Frederik Zevenbergen in een uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad FM. “”Het vertrouwen heeft een forse deuk opgelopen. Er viel niet eens meer over te praten. De (anti-RWO) folders lagen al klaar”.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/60552274″ params=”show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Chris de Waard in gesprek met VVD en SP over de Ringweg Oost.

Donderdag ging Zevenbergen op de radio in debat met SP-raadslid Julian van der Kraats. De SP nam woensdag afstand van het besluit om de RWO aan te leggen nu duidelijk is dat deze door de Kooi moet worden aanglegd. Van der Kraats: “We hebben onze handtekening onder dat besluit gezet toen de weg nog onder de Zijl naar Leiderdorp zou gaan lopen. Een ringweg door een woonwijk is gewoon een heel slecht plan. Bovendien is het dan per definitie geen ringweg.” De SP is niet van plan om uit het college te stappen. Daarmee blijft de partij wel medeverantwoordelijk voor de aanleg van de weg. De resterende drie collegepartijen hebben samen nog een nipte meerderheid van 20 zetels (tegenover 19 tegenstemmen) dus de weg komt er ondanks die tegenstem gewoon.

Zaterdagmiddag brachten Leidse raadsleden een werkbezoek aan de Kooi om daar te spreken met omwonenden. Afgelopen woensdag gingen de partijen ook al met elkaar in debat in Buurtcentrum de Kooi.

Van der Kraats hoopt als collegepartij meer druk op D66 uit te kunnen oefenen om toch ook tegen te stemmen: “Ik zie niet in wat opstappen helpt. We willen wel druk zetten, maar geen oppositie gaan voeren. Liever werken we samen aan een gedragen oplossing.” VVD’er Zevenbergen is er nog niet uit of de SP nog iets te zoeken heeft in het college: “Ik kies hier voor de Bootsma-escape. Het is een goeie vraag, maar we zien het wel na de raad van 9 oktober. Er is immers nog niet gestemd.”

Van der Kraats vindt niet dat zijn partij het coalitieakkoord schendt door de steun aan de RWO in te trekken: “Het is inmiddels een heel ander plan. We hebben het over het duurste project ooit in Leiden. Bovendien is de kans groot dat hij er nooit komt.” Van der Kraats doelt op de verkiezingen begin 2014. Hij acht de kans groot dat er dan geen meerderheid meer is om de weg door de Kooi aan te leggen. “De keus wordt nú gemaakt en niet in 2014.”

Komende week neemt de raad wel al een zogenaamd kaderbesluit. Dat betekent dat het college onder meer verder kan gaan met plannen maken en bijvoorbeeld het verwerven van woningen. Van der Kraats vreest dat de bijna 30 miljoen euro die de komende jaren wordt uitgegeven, weggegooid worden als er na de verkiezingen inderdaad geen meerderheid meer is voor de omstreden weg. Van der Kraats is vooral bang dat D66 nu wel instemt, maar straks met een tegenstem de verkiezingscampagne ingaat. Hij doet dan ook een dringend beroep op die partij om nu al tegen te stemmen.

Ook vindt de SP de minimale meerderheid van 1 stem waarop de aanleg nu nog steunt te mager. “Dat wringt met het bestuursakkoord dat we ook hebben afgesloten.” In dat bestuursakkoord spraken alle tien de in de Leidse raad vertegenwoordigde partijen in 2010 af hoe men met elkaar om wilde gaan. Met zo weinig draagvlak zo’n groot besluit nemen doet volgens de SP geen recht aan die afspraken. “Eigenlijk zijn er maar tien stemmen écht voor”.

De VVD en het CDA willen ondertussen snel verder met de weg. Ook die partijen hopen dat Leiden er alsnog met Leiderdorp uitkomt, maar dat mag geen vertraging opleveren en als die overeenstemming uitblijft, komt de RWO als het aan die partijen ligt gewoon in een halfopen tunnelbak onder de Sumatrastraat. De twee partijen gaan er vanuit dat de vierde collegepartij D66 zich gewoon aan de afspraken houdt en de aanleg van de weg blijft steunen.

Of dat zo is zal in eerste instantie aanstaande donderdag blijken. Dat beslist de Leidse raad op een verzoek om uitstel dat is ingediend door de PvdA en de ChristenUnie. Die partijen willen eerst de besluitvorming afwachten omtrend de inpassing van de RijnlandRoute. Met name de manier waarop die op de A4 wordt aangesloten is volgens die partijen ook cruciaal voor de RWO. Nu al besluiten is volgens duo-raadslid Gijs Holla van de PvdA niet alleen onlogisch, maar ook procedureel onzorgvuldig.

VVD-raadslid Zevenbergen zou uitstel of afstel echt heel onverstandig vinden. “De auto’s gaan niet weg als je die weg niet aanlegt. Het verkeer blijft komen.” Bovendien vindt Zevenbergen dat Leiden het zwalkende beleid nu eens achter zich moet laten. Ook omdat de regio en andere partners op Leiden moeten kunnen rekenen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×