Lezing documentaire Jiddisjkeit,

Belangstellenden zijn op woensdagavond 17 oktober welkkom in de bovenzaal van de Synagoge aan Levendaal 14, waar het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Leiden, een lezing over de cultuurhistorische filmdocumentaire Jiddisjkeit organiseert. Er zullen niet veel mensen zijn die weet hebben van het bestaan van de 120 jaar oude synagoge Nidche Israel Jechanes (vert.: Hij zal de verdrevenen Israëls verzamelen). De synagoge is in 1884 door Russische immigrantenfamilies opgericht. Sinds 1889 houdt een kleine traditioneel Joodse gemeenschap wekelijks haar diensten in de Nieuwe Kerkstraat in de vroegere Joodse buurt van Amsterdam, waar voor de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 Joden woonden en een kleine 40 synagogen in gebruik waren. Over deze `sjoel’ heeft Lex Bolle een documentaire gemaakt van 29 minuten, getiteld `Jiddisjkeit’. De film laat aan de hand van sjoelbezoekers zien wat het begrip JIDDISJKEIT – de invulling van het Jood zijn – betekent. Rabbijnen en bezoekers vertellen in de film op hun eigen kleurrijke manier over de geschiedenis van de sjoel aan de hand van persoonlijke ervaringen. De film laat verder de voortgang bij de renovatie van de sjoel zien, zoals het nieuw gebouwde mikwe (rituele bad). De heer Aronson zal de film inleiden en de vragen beantwoorden die na het zien van de documentaire bij de kijkers zijn opgekomen. De avond begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is €5. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.genootschap-nederland-israel.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×