Salon Boerhaave over tegenstander heksenvervolging

Prof. Dr. Vera Hoorens zal tijdens de volgende Salon Boerhaave spreken over Jan Wier, een bijzondere Nederlandse arts uit de zestiende eeuw. Als tegenstander van de heksenvervolging en pleitbezorger van de rechten van gevangenen geldt hij als een vroege activist voor de mensenrechten. Bovendien publiceerde Wier uit eigen ervaring over zeldzame ziektes, bezeten vrouwenkloosters, seksueel misbruik, Faust en de rattenvanger van Hamelen. Tegen de achtergrond van godsdiensttwisten, oorlogen, nieuwe ziektes, wetenschappelijke conflicten en heksenprocessen schetst Vera Hoorens Wiers kleurrijke leven. In haar verhaal belicht ze vooral de rol die Jan Wier zou hebben gespeeld in de geschiedenis van de psychiatrie. Prof. Dr. Vera Hoorens is hoogleraar sociale psychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij schreef het boek Een ketterse arts voor de heksen. Jan Wier (1515-1588) (Bert Bakker, 2012). Salon Boerhaave vindt plaats op woensdag 17 oktober en begint om 16.30uur. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×