Lezingenmiddag archeologische ontdekkingen in Limburg bij Oudheden

Op vrijdag 26 oktober vindt bij het Rijksmuseum van Oudheden de volgende `12 Provinciën Lezing’ plaats. Dit keer staat Limburg in de schijnwerpers. Archeologen uit deze provincie spreken over hun onderzoek en unieke ontdekkingen. Conservator Luc Amkreutz van Oudheden doet samen met Archol onderzoek naar vindplaatsen van `de Bandkeramiek’ in Limburg, de vroegste boerencultuur in Nederland (ca. 5300 v.Chr.). Over het onderzoeksproject `Terug naar de Bandkeramiek’ is in het museum tot en met 25 november een kleine tentoonstelling te zien. Provinciaal archeoloog Karianne Winthagen vertelt over het icoon van het Limburgse verleden: de Maas. Door de bewoners van Limburg is de Maas verkozen tot `Hèt Landmark Limburg’. In een reis langs de Maas beschrijft Karianne Winthagen de Limburgse cultuurhistorische rijkdom, ambities en dilemma´s.  Conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum gaat de discussie aan over de behoefte aan nieuw onderzoek naar Romeins Limburg. Over het Romeinse verleden van Zuid-Limburg is in het verleden al veel gezegd en geschreven. Maar zelfs na 150 jaar onderzoek staan er nog veel vragen open. Jeneson gaat met name in op de vraagtekens rond de Romeinse nederzetting in Heerlen. De gemeente archeoloog van Venlo, Maarten Dolmans zal spreken over de mikwe van Venlo. De mikwe is een joods badhuis uit de 14de eeuw, dat in 2004 ontdekt werd midden op de Oude Markt, tijdens een grootschalig archeologisch onderzoek aan de Maasboulevard. De middag duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Deelname kost €5 per persoon. Aanmelden kan via lezingen@RMO.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×