National Geographic arrangement bij Volkenkunde

In samenwerking met Museum Volkenkunde, organiseert National Geographic op zaterdag 27 oktober een speciale middag rondom de recent geopende Indonesië zaal in het museum. Het programma bestaat uit twee lezingen en een bezoek aan de zaal. Schrijfster Marion Bloem leest voor uit haar meest recente werken `Het Bali van Bloem’ en `Een meisje van honderd’. DWDD-kunstredacteur en historicus Pieter Eckhardt vertelt over `De poppen van de Koningin’, een bijzondere collectie die sinds de nieuwe inrichting een prominente plaats in de Indonesië zaal heeft gekregen. Voorafgaand en aansluitend is er gelegenheid om de rest van het museum te bezoeken.

Voor Marion Bloem is Bali al sinds 1977 haar toevluchtsoord, het eiland waar ze tot rust komt en ongestoord kan schrijven. In de vijfendertig jaar die sindsdien voorbij zijn gegaan, heeft ze het eiland zien veranderen. `Een meisje van honderd’ vertelt het levensverhaal van Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. De rest van haar leven is ze op zoek naar iets of iemand die het gemis van haar verwanten kan opvullen. DWDD- kunstredacteur en oud-medewerker van Volkenkunde Pieter Eckhardt spreekt over de bijzondere collectie poppen die in 1893 speciaal voor de toentertijd 14-jarige koningin Wilhelmina in Indonesië werd gemaakt. De poppen vertegenwoordigen de Indonesische bevolkingsgroepen die eind 19de eeuw onder Nederlands gezag stonden en vormen daardoor een uniek historisch document. In de kleding, die tot in het kleinste detail is uitgewerkt, wordt de identiteit van de dragers uitgedrukt onder andere doordat de invloed van islam en christendom wordt getoond. De middag duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Deelname kost €5 plus museumentree voor National Geographic-abonnees en € 10, plus museumentree voor niet-abonnees. Aanmelden kan via nationalgeographic.nl/abonnee. Het aantal plaatsen is beperkt.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×