Team iSPEX neemt prijs in ontvangst (Foto: PR)

‘Fijnstof app’ wint Academische Jaarprijs

Het team van de Universiteit Leiden heeft met het iSPEX-project ‘Meet fijnstof met je smartphone’ twee andere teams uit Grongingen achter zich gelaten in de finale. Aan de Academische Jaarprijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Sterrenkundige Frans Snik, die het team naar de overwinning heeft begeleid, over het project :”In 2013 zullen we met  10.000 mensen tegelijk een meting uitvoeren aan fijnstof. Het is één van de grootste citizen science experimenten ooit! Mensen zelf laten meten en zo laten bijdragen aan de wetenschap zien wij echt als de toekomst”. Met een app en een opzetstukje voor op de iPhone 4 (S) zullen mensen in heel Nederland de meting kunnen uitvoeren. iSPEX wordt hierbij geholpen door het Astma Fonds, dat een grote rol gaat spelen bij het uitdelen van de opzetstukjes. En ook de Nederlandse Astronaut André Kuipers ondersteunt het team: “Het is fantastisch dat 10.000 Nederlanders samen metingen gaan doen aan de atmosfeer van onze prachtige planeet”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×