“Het LVC kan niet langer dan één jaar rondzwerven”

Vorige week kreeg het LVC goed nieuws te horen uit de mond van wethouder Van Woensel, maar kan weinig met dit bericht. De wethouder meldde aan Sleutelstad dat er met ontwikkelaar ASR is afgesproken dat zij pas zo laat mogelijk zullen beginnen met de verbouwing van het pand waar nu het LVC in zit. Dit gebouw aan de Breestraat maakt deel uit van de Aalmarktplannen. Van Woensel: “Als echt alles meezit kan het LVC misschien wel naadloos over naar muziekcentrum De Nobel.” Het LVC heeft hier echter weinig aan, het heeft nog steeds geen zekerheid. Jan-Jaap de Haan begrijpt dit: “Het LVC heeft groot gelijk dat zij wat betreft hun programmering en personeelsbeleid uitgaan van dat wat nu zeker is.”

Cultuurwethouder Jan-Jaap De Haan sprak afgelopen zaterdag in #Cultuur071 over de onzekere situatie van het LVC en de financiële problemen voor Stadspodia en andere culturele instellingen.

Op dit moment houdt het LVC dus gewoon nog rekening met het feit dat het vanaf 1 april 2013 een zwervend bestaan gaat leiden, totdat De Nobel open is (medio 2014). Zekerheid is er voorlopig niet, maar de uitspraak van Van Woensel geeft het LVC in ieder geval wel goede hoop dat zij langer kunnen blijven zitten aan de Breestraat en misschien zelfs wel naadloos over kunnen gaan naar De Nobel. De Haan wil dat het LVC in ieder geval niet langer dan één jaar dakloos rondzwerft: “We hebben dit laten onderzoeken en een jaar is te doen. Als je langer dan een jaar uit beeld blijft verlies je je klanten en je vrijwilligers. Tussen een paar maanden en een jaar is aanvaardbaar, maar hopelijk wordt het zo kort mogelijk.”

De Haan luidt ‘klein zorgklokje’ over culturele instellingen

Op de vraag hoe het financieel met de culturele sector in Leiden gaat, zegt De Haan: “Moeilijk. Ik heb van de week tegen de raadscommissie gezegd dat ik niet de noodklok luidt, maar wel een klein zorgklokje. Komende weken zal ik een aantal brieven sturen naar de raad over de verschillende culturele instellingen.”

Positief is dat Leidse instellingen verhoudingsgewijs beperkt worden getroffen door rijksbezuinigingen. Ook dat de gemeente niet bezuinigt op cultuur vindt De Haan positief. Negatief noemt hij het feit dat door de economische crisis het bezoek terugloopt. Die is te merken aan de aanmeldingen voor BplusC-cursussen en het podiumbezoek in Leiden. Stadspodia heeft volgens De Haan last van concurrentie van talloze musicals, waaronder het succesvolle ‘Soldaat van Oranje’ dat al twee jaar lang volle zalen trekt.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×