Cira 200 R-Net bussen rijden vanaf 2013 door de Breestraat. Pas na 2020 kunnen ze naar verwachting via het Hooigracht-Langegracht-trace gaan rijden.

Vanaf volgend jaar snelbussen door de Breestraat

Vanaf volgend jaar rijden er dagelijks zo’n 200 R-Net bussen door de Breestraat. Het Leidse college van B en W heeft deze week besloten dat de streekbussen van en naar Leiden in de toekomst gaan rijden via het tracé Hooigracht-Langegracht. Dat kan echter pas als er een alternatief is voor het autoverkeer dat daar nu nog rijdt. De Ringweg Oost die daarvoor in beeld is, laat naar verwachting nog vele jaren langer op zich wachten nu de politiek vorige maand een eind maakte aan de plannen om die weg door De Kooi aan te leggen.

Wethouder Robert Strijk vertelt over de collegeplannen met het Hoogwaardig Openbaar Vervoer in Leiden.

De snelbussen komen er al veel eerder. Vanaf medio volgend jaar gaan ze Leiden aandoen en rijden dan de eerste jaren over de Breestraat. Daar blijven voorlopig zo’n 600 bussen per dag rijden. Als de snelbussen eruit gaan, daalt dat naar 400 per dag. Voor de gewenste herinrichting van de Breestraat – waarbij onder meer het asfalt wordt vervangen door klinkers – moet dat aantal nog verder dalen. Pas bij minder dan 300 bussen per dag leveren de verkeerstrillingen die worden veroorzaakt als er klinkers liggen geen problemen meer op voor de historische bebouwing.

https://youtube.com/watch?v=FUcpDI9yabk

Nu de RijnGouwelijn er niet komt wordt Leiden aangesloten op R-Net. een HOV-netwerk voor de Randstad. (video: provincie zuid-Holland).

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×