Lezing over laatste Nederlandse walvisvaarders

Maritiem historicus Jaap R. Bruijn geeft op donderdag 15 november in de Lokhorstkerk een lezing over de laatste Nederlandse walvisvaarders, de Willem Barendsz I en II. Nederland is tot 1964 actief geweest in de walvisvaart. Direct na de oorlog waren olie en vetten schaars en duur, terwijl ze nodig waren voor het bijspijkeren van het karige naoorlogse dieet en voor de productie van bijvoorbeeld margarine. De Nederlandse regering steunde daarom de oprichting van de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart. Deze maatschappij kocht in Zweden een oude tanker en maakte deze geschikt voor de walvisjacht. In 1946 voer deze Willem Barendsz I voor het eerst uit naar Antarctica, onder grote publieke belangstelling. Na zeven maanden keerde het schip terug van zijn eerste reis, met 12.000 ton walvistraan. Uiteindelijk zouden de Willem Barendsz I en haar opvolger de Willem Barendsz II, achttien keer uitvaren. In 1964 kwam definitief een einde aan de Nederlandse walvisvaart.

Wie de walvisvaarders waren, hoe het leven aan boord was en hoe de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart werd bestuurd, zijn thema’s die tijdens de lezing aan de orde komen, evenals de financiële steun door de landelijke overheid in Den Haag. De lezing van Jaap R. Bruijn begint om 15.00 uur. De Toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage na afloop, wordt op prijs gesteld. De Lokhorstkerk is te vinden aan Pieterskerkstraat 1.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×