Science Café over zoutconsumptie en de effecten op de gezondheid

Het Science Café Leiden staat volgende week dinsdag in het teken van zoutconsumptie en de effecten daarvan op de gezondheid. Overmatig zoutgebruik is niet alleen van invloed op hart- en vaatziekten, maar ook op osteoporose doordat het zout de uitscheiding van calcium bevordert. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een hoge zoutconsumptie het risico op nierstenen, jicht en maagkanker vergroot. Recent heeft de Federatie van Nederlandse Levensmiddelen Industrie een actieplan gelanceerd om in de komende jaren het zoutgehalte van industrieel bereide producten met 30% te reduceren. Als het minderen van zout gecombineerd wordt met andere gunstige leefstijlveranderingen, zoals een hogere inname van groente en fruit, gewichtsbeheersing en voldoende lichamelijke activiteit, kan een bloeddrukdaling van wel 20 mmHg bereikt worden. 

Sprekers tijdens het Science Café zijn Dr. Marianne Geleijnse, universitair hoofddocent bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit, waar ze onderzoek verricht op het gebied van voeding en hart-en vaatziekten; en Dr. Ir. Liesbeth Zandstra, Science Leader bij Unilver R&D Vlaardingen, afdeling Sensation, Perception & Behavious. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar psychofysiologische processen die ten grondslag liggen aan voedselkeuze en acceptatie. De lezingen en discussie worden ook deze avond weer muzikaal omlijst. De locatie is Scheltema aan Marktsteeg 1 en de avond begint om 19.45 uur met muziek. De lezing begint om 20.00 uur. Meer informatie over de gratis bijeenkomst staat op www.sciencecafeleiden.nl

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×