ChristenUnie roept op tot begrijpelijk taalgebruik

5

Met de overhandiging van een ‘zwarte lijst’ vol woorden die voortaan vermeden moeten worden in de Leidse politiek, riep fractievoorzitter Mart Keuning afgelopen avond de Leidse politiek op om geen ingewikkelde of buitenlandse woorden meer te gebruiken als er ook prima begrijpelijke Nederlandse woorden voor zijn.

Mart Keuning leest voor uit eigen werk.

Wethouder Strijk kreeg het eerste exemplaar, omdat ‘zijn’ begroting vol staat met woorden die bij voorkeur niet meer gebruikt moeten worden.

Delen

5 reacties

 1. Hoera. Eindelijk. Dank Mart Keuning. Houdt de Nederlandse taal hoog.
  Waarom “budget“ in plaats van “begroting“ enz. enz.

 2. Piet Pekelharing op

  En website wordt weer gewoon webstek, weed weer gewoon onkruid, een spreadsheet een rekenblad, een snack een hapje, een manager een beheerder, een baby een zuigeling, service wordt weer dienstverlening, een ticket weer een kaartje, een concert een muziekuitvoering, waarbij overigens niet meer geswingd maar weer ouderwets gezwierd wordt en, mijn favoriet, we eten voortaan weer gewoon in een spijshuis i.p.v. in een restaurant.

 3. ach mens, ga toch koken! op

  Nou, dat is dan weer een fijn koud stortbad (voorheen: een koude douche) dat de heer Keuning over ons uitstort. Daar zullen Jip en Janneke heel blij mee zijn, want zij begrijpen al jaren niet meer wat men daar in het stadhuis op zo’n vergadering zoal besluit.

 4. Piet Pekelharing op

  Goede opgemerkt, keukenprins(es)je, het stortbad was mij ontgaan, evenals het feit dat wie af wil van het allochtoonse helicopter de keuze heeft uit maar liefst twee oer-Nederlandse woorden bestaan: hefschroefvliegtuig en wentelwiek.

 5. Piet Pekelharing op

  Goed opgemerkt, bedoel ik. Twee voor Twaalf was weer zo spannend dat ik van de weeromstuit allerlei grammaticale fouten maak.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline