Bijzonder Vrijheidsbeeld voor Universiteit

De oud-studenten van het jaar 1962 van het Leidsche Studenten Corps – LSC Minerva -  bieden de Leidse universiteit morgen een bijzonder vrijheidsbeeld aan. De Leidse alumni vieren deze dag dat zij 50 jaar geleden met hun studie aan de Universiteit Leiden zijn begonnen. Het vrijheidsbeeld, een uit gevangenschap opvliegende, bronzen uil, dat in de Hortus botanicus komt te staan, herinnert aan de bevrijding en het herstel van de academische vrijheid aan de Universiteit Leiden in 1945.

Voorzitter Anton Varekamp van het lustrumcomite LSC 1962 over het vrijheidsbeeld dat morgen wordt aangeboden aan de Universiteit Leiden.

De Leidse alumni uit 1962, zijn bijna allemaal geboren in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. In die periode was de Leidse Universiteit nog steeds gesloten als gevolg van de beroemde rede van professor Rudolf Cleveringa die op 26 november 1940 protesteerde tegen het dreigende ontslag van de joodse hoogleraar Meijers en enkele andere joodse hoogleraren en medewerkers van de universiteit. Deze protestrede leidde de volgende dag tot een omvangrijk studentenverzet, waarna de Duitse bezettingsmacht de universiteit sloot.

Al bijna een eeuw vermeldt het grootzegel van de Universiteit Leiden de woorden Praesidium Libertatis, ofwel bolwerk van vrijheid. Maar in 1944, het geboortejaar van veel studenten van het LSC  Jaar 1962, was het nog allerminst zeker dat de academische vrijheid die door de Duitse bezetters was ontnomen, kon worden hersteld. Pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog kon de academische vrijheid in Leiden worden herwonnen. Het leek het LSC – Jaar 1962 daarom passend aan de Universiteit Leiden een gedenkteken aan te bieden in de vorm van een kunstwerk dat herinnert aan dit herwinnen van de vrijheid in 1945 en aan de algemenere betekenis van vrijheid, van vrije wetenschap en bevrijde wetenschappers.

De door beeldhouwer en kunstenaar Philip de Koning vervaardigde, in brons gegoten sculptuur toont een uit gevangenschap opvliegende uil – als symbool van de wijsheid – die uit zijn ketenen breekt en zijn tralies achter zich laat. Het vrijheidsbeeld wordt morgenochtend in het Kamerlingh Onnesgebouw aangeboden aan de rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden, prof. mr. P.F. van der Heijden. Dat gebeurt in aanwezigheid van de dochters van professor Cleveringa: mevrouw mr. L. Barendsen-Cleveringa en mevrouw mr. H. ten Kate-Cleveringa. Het kunstwerk is vanaf 16.00 uur te bewonderen op de definitieve locatie, de voortuin van de Hortus.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×