Leidse raad worstelt met begroting

De vele miljoenen die Leiden volgend jaar moet bezuinigen zetten de verhoudingen binnen de Leidse gemeenteraad weer eens op scherp. Dit voorjaar bleek al dat er fors moet worden bespaard, maar in de zomer kwamen er fouten in de gemeentebegroting boven tafel, waardoor er nu nog vijf miljoen extra moet worden gevonden. En dat gaat van auw. Ook bij wethouder Strijk van financien die er de afgelopen weken zelfs een slecht humeur aan overhoudt. “Lukt het allemaal wel”, zo vroeg hij zich hardop af.

Niet alleen in 2013 moet Leiden fors bezuinigen. De jaren erna moet er jaarlijks 15 tot 20 miljoen extra worden geschrapt. De hardste klappen gaan vrijwel zeker vallen bij instellingen die subsidie van de gemeente ontvangen. Leiden geeft daar jaarlijks 47 miljoen euro aan uit. Daar kan best 25% vanaf, zo nam VVD-fractievoorzitter Paul Laudy alvast een voorschot op de discussie die begin volgend jaar op de agenda komt te staan.

De begroting kon vanacht nog niet worden vastgesteld. Omdat de stemmen over verschillende wijzigingsvoorstellen staakten, is er aanstaande dinsdag een extra raadsvergadering. Daar vindt dan eerst een nieuwe stemming plaats over een serie aanpassingen. Vervolgens moet de raad stemmen over de begroting zelf. Wie er voor of tegen zullen stemmen, staat nog allerminst vast. Verschillende partijen hebben grote moeite met sommige bezuinigingsmaatregelen. Of juist met de voorstellen om ze ongedaan te maken.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×