Nejla Bekdur (links) en Asiye Gedik. (Foto: Jos Moesman).

Turks-Nederlandse studentes winnen Innovatie Prijs

Asiye Gedik en Nejla Bekdur zijn de winnaars van de eerste Innovatie Prijs van het Leidse Ondernemersfonds. De twee studentes van Turkse afkomst kregen de prijs gisteren voor hun inzet om Turkse studenten te verbinden met ondenemers. In café De Stal kregen ze de bokaal uit handen van Aart van Bochove, één van de oprichters van het Ondernemersfonds. Aan de prijs hangt een geldbedrag van 2.500 euro vast. De uitreiking werd bijgewooond door onder meer Togan Oral, de Consul-Generaal van Turkije, en Simone Buitendijk, de vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden.

Jos Moesman en Willem de Gelder gingen naar de uitreiking en spraken met Aart van Bochove van het organiserende Ondernemersfonds Leiden, de twee winnaressen en met vice-rector magnificus Simone Buitendijk van de Universiteit Leiden.

Gedik en Bekdur richtten in 2009 de studentenvereniging Biruni op. De vereniging probeert Turkse studenten actief te maken in de stad. Hierbij leggen ze vaak de verbinding tussen studenten en ondernemers. Ex-wethouder Van Bochove, die de Innovatie Prijs vorig jaar in het leven riep bij zijn afscheid als voorzitter van het ondernemersfonds, vond dit zeer innovatief. “De prijs is een aanmoediging voor de dames om door te gaan met wat ze doen, maar ook een aanmoediging aan de andere Leidse studenten tot meer samenwerking tussen studenten en ondenemers”, stelde Van Bochove in zijn toespraak. De dames waren zelf zeer blij en trots. “We hebben veel op moeten offeren de laatste jaren, zoals vrije tijd”, vertelde Nejla Bekdur. “Deze prijs zien we echt als een aanmoediging.” Met het geld van de prijs zullen de dames een boek laten schrijven voor studenten én ondernemers.

Consul-Generaal Oral stelde dat het feit dat de dames deze prijs wonnen, één van de hoogtepunten uit zijn carrière in Nederland was. Hij zei onder de indruk te zijn van het enthousiasme van Turks-Nederlandse studenten om mee te doen in de maatschappij in hun vaderland, terwijl ze daarnaast ook de banden met moederland Turkije warm willen houden. Volgens Oral zijn de jongeren het bindmiddel tussen de twee landen. Juist daarom is deze aankondiging belangrijk. “Turkse jongeren hebben rolmodellen nodig, deze dames zijn dat zeker”, vond de Consul-Generaal. Het feit dat op de avond ook Turkse journalisten aanwezig waren, onderstreept hoe prestigieus de prijs wordt ervaren in Turkije.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×