SIB Leiden organiseert groots Lustrumcongres

Op 30 november organiseert de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) een groot congres in de Stadsgehoorzaal. De aanleiding van het evenement is de 65e verjaardag van de vereniging. In studententermen is dat het 13e lustrum. 

Het Lustrumcongres heeft als thema ‘Verschuiving der Wereldmachten’. Opkomende landen als China, Brazilië en India winnen aan invloed, zowel politiek als economisch. Toch zijn het vooral westerse landen die nadrukkelijk invloed hebben in internationale organisaties, zoals de VN-Veiligheidsraad. Tijdens het congres gaan diverse vooraanstaande sprekers en experts in op wat voor gevolgen deze verschuiving van wereldmachten kan hebben. 

Willem de Gelder sprak met Midas van Dijk en Aart Korevaar van SIB Leiden over het Lustrumcongres.

Aart Korevaar, namens de Lustrumcongrescommissie verantwoordelijk voor de promotie van het evenement, vertelt over het programma. “Het congres begint met verschillende plenaire sprekers, die zullen praten over het thema. Zoals Hans Wijers, oud-topman van Akzo Nobel, voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en onze huidige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. Daarna staan er seminars op het programma. Omdat het onderwerp nogal breed is, zijn deze onderverdeeld in domeinen. Daar kun je een terrein uit kiezen waarover je meer wilt weten.” 

De onderwerpen zijn onderverdeeld in de thema’s economie, ethisch, militair en politiek. Onder leiding van een voorzitter gaan drie experts met elkaar in debat over de materie. Door deze forumopstelling worden de seminars interactief gemaakt. 

SIB Leiden bestaat als sinds 1947. “We zijn opgericht als jongerenorganisatie van de Verenigde Naties”, vertelt Midas van Dijk, de huidige voorzitter van de vereniging. “De SIB probeert een ideale mix te creëren tussen het inhoudelijke, dus de interesse in internationale betrekkingen, en het gezellige.” 

Zo organiseert SIB lezingen over uiteenlopende onderwerpen en bezoekt men ambassades en instanties. Ook is de SIB elk jaar tijdens de Japanse Tafeltjesavond gastheer voor diverse ambassadeurs en hoogwaardigheidsbekleders, die dan naar Leiden komen om met studenten te praten. Daarnaast gaat de SIB elk jaar op reis naar een verre bestemming, waar met bezoeken aan organisaties een beeld wordt gevormd over het land. Komend jaar gaat de vereniging naar Tanzania.

Het Lustrumcongres van SIB Leiden is toegankelijk voor iedereen. Niet-leden betalen €7,50 voor hun aanmelding. Meer informatie en het aanmeldingsformulier is te vinden op www.sibcongres.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×