Aaf Verkade van OWL wil een 'kraamkamer' voor vissen in de grachten van de Leidse Havenwijk. (Foto: Roel van Niekerk)

Een visreservaat in de Leidse grachten

Er moet een visreservaat in de Leidse Havenwijk komen. Dat vindt Aaf Verkade van Onder Water in Leiden (OWL). In het visreservaat zou niet mogen worden gevist voor een periode van drie tot vijf jaar. Zo kan OWL de visstand in de grachten onderzoeken en op wetenschappelijke wijze in kaart brengen.

Een visreservaat in de binnenstad van Leiden zou het eerste stedelijk reservaat in Nederland zijn. Sinds 2011 doet OWL onderzoek naar de visstand in de Havenwijk. De verkregen data deelt OWL met natuurorganisaties als Stichting Ravon en Telmee.nl, maar ook met de gemeente Leiden.

De Hengelaarsbond zegt ook voor de plannen van OWL te zijn. Een betere kijk op de visstand werkt in ieders voordeel, stelt de bond. Die overweegt dan ook OWL te helpen met controles en voorlichting.

Om een goede kijk op de visstand te krijgen moet er zo min mogelijk verstoring van het leefgebied plaatsvinden. Het weinige vaarverkeer in de grachten van de Havenwijk helpt daarbij, en met een visverbod zou de omgeving voor nog geschikter zijn voor onderzoek.

Aaf Verkade, oprichtster van OWL, heeft als enige Leidenaar een snorkelvergunning voor de Leidse grachten, waar je normaal niet mag zwemmen. Gewapend met een camera snorkelt ze door het water om de vissstand zelfs op individueel niveau bij te houden. In het fimpje hieronder zie je wat voor mooie plaatjes dat oplevert.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×