Steven Engelsman is blij verrast met zijn koninklijke onderscheiding (Foto: PR Rijksmuseum Volkenkunde)

Steven Engelsman, oud-directeur Rijksmuseum Volkenkunde, geridderd

Afgelopen vrijdag is Steven Engelsman benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Engelsman ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet om internationale uitwisseling van kennis en expertise tussen musea mogelijk te maken. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, in Rijksmuseum Volkenkunde waarvan hij tot april van dit jaar twintig jaar algemeen directeur was. Burgemeester Lenferink prees Engelsmans kwaliteiten op het gebied van internationaal netwerken. Hij noemde onder andere Engelsmans positieve rol in de relatie tussen Leiden en Japan. Diens innemende persoonlijkheid en de manier waarop Engelsman gedurende zijn directeurschap van Rijksmuseum Volkenkunde een ieder zonder vooroordelen tegemoet trad.

“Dit is echt een complete verrassing,” zei Steven Engelsman bij de uitreiking. In 1990 werd Engelsman, destijds adjunct-directeur van Museum Boerhaave, gevraagd als algemeen directeur van het Rijksmuseum Volkenkunde. Onder zijn leiding is het Rijksmuseum Volkenkunde grondig verbouwd. Een van de grote successen is de tentoonstelling MAORIeen project dat niet slechts óver de Maori ging maar juist in samenwerking mét de Maori gemaakt werd. Deze ‘not about them without them’ gedachte is een leidraad bij de publieks- en onderzoeksactiviteiten van Rijksmuseum Volkenkunde. In april 2012 maakt Engelsman de overstap naar het Museum für Völkerkünde in Wenen waar hij sindsdien directeur is.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×