Factory Outlet Center Bleizo komt er niet

5

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben het voorstel verworpen om het Factory Outlet Center Bleizo (FOC) mogelijk te maken. Daarmee lijkt er een voorlopig einde te komen aan de realisatie van 20.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte in Lansingerland / Zoetermeer, buiten het bestaande kernwinkelgebied.

De Leidse wethouder van economische zaken is blij met het afblazen van Bleizo.

Gedeputeerde Govert Veldhuijzen verdedigde het besluit van GS om de komst van het FOC vast te leggen in de Provinciale Structuurvisie. Volgens hem zorgde het voorstel voor voldoende waarborgen voor een zogeheten hoogwaardig segment, zodat het centrum zich kan onderscheiden van de bestaande detailhandel. Een meerderheid in de Staten had daar onvoldoende vertrouwen in. Ook vreesde een aantal fracties voor het voortbestaan van veel detaillisten in de omgeving. Alleen de VVD, PVV en D66 steunden het GS-voorstel.

Delen

5 reacties

 1. En nu verwacht Leiden dat zeker iedereen weer de stad in komt nou heb de stad van de week weer gezien met al de winkels en ik blijf wel thuis en bestel wel via internet want voor die 5 euro parkeergeld hoef ik niet in de stad te wezen.

 2. @Dennis,
  Leiden-Zoetermeer 17 km. Retourtje auto kost je dan 2 x 17 x € 0,30 = € 10,20. Dat vind je aantrekkelijker ?

 3. Een verstandig besluit van Provinciale Staten. Dat de VVD en de PVV voor dit winkelcentrum zijn hoeft niet te verbazen (belangenverstrengeling en dubieuze praktijken zijn daar gebruikelijk), maar dat ook D66 aan de kant staat van degenen die binnensteden en bestaande winkelcentra schade willen berokkenen is een onaangename verrassing.

 4. @piet, Heb het even opgezocht om voor jou precies te zijn.
  is 15 km. Mijn auto rijdt 1 op 21 dus zegt provinciaal in slechtste geval 1 op 15 is dus 2 liter a 1.70 = 3.40 nou rekenonderhoud en wegenbelasting erbij over een jaar gezien ben ik dan nog 2 euro kwijt, maar die ben ik ook als ik naar Leiden centrum rij kwijt dus dit vervalt. Alles dus goedkoper dan die 5 euro parkeergeld + nog eens de benzine om de stad in te komen. Openbaar vervoer is zo ie zo waardeloos en duur dus dat mijdt ik wel.

 5. @Marijke: waarom altijd die verdachtmakingen? Als er één partij is waar amper belangenverstrengeling met het bedrijfsleven voorkomt, is dat wel bij de PVV. Het bedrijfsleven is namelijk in grote meerderheid helemaal niet blij met de PVV, wetende dat die partij een ramp is voor het economisch klimaat. Bij zowel CDA, PvdA, D66 en VVD zie je dat een deel van de top van het bedrijfsleven lid is van een van deze partijen. Dat gaat over het algemeen heel goed en wat mij betreft is maatschappelijke betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven van een niet te onderschatten belang.
  Was er laatst niet een PvdA-bewindsman die wegens valse declaraties (Arnhem-Nijmegen) het veld moest ruimen? Binnen alle partijen komen incidenten voor en bij bestuurspartijen als VVD, PvdA en CDA zal dat inderdaad meer zijn dan bij andere partijen, want zonder macht geen machtsmisbruik. Als er op duizenden bestuurders per jaar een handvol gevallen voorkomen, gaat het om een te verwaarlozen aantal (al is elk geval er een teveel).
  De vraag is overigens of zo’n outletcenter wel zo slecht voor binnensteden is. In Flevoland zit ook een outletcenter met bedrijven die ook min of meer gelijktijdig flagshipstores in Amsterdam hebben geopend. If & Co heeft trouwens een outlet op de Haarlemmerstraat, pal naast de ‘normale’ If & Co.

  @Dennis: waar in Leiden woon jij eigenlijk? Als Leidenaar doe ik alles fietsend. Wel zo handig en snel en gezond. En 5 euro aan parkeergeld is minder dan je in Amsterdam per uur betaalt. Een dagkaart (24 uur parkeren) kost overigens 12,40. Dat is spotgoedkoop.
  Maar wat is zo aantrekkelijk aan een outletcentrum? Het is een hype, net zoals de meubelboulevards dat ooit waren. Ook daar zie je de crisis keihard toeslaan.

Je bent nu offline