Videobril ondertitelt gesprek voor doven

Een bril voor doven en slechthorenden waardoor ze het verhaal van hun gesprekspartner geprojecteerd zien. Het klinkt onrealistisch, maar Leidse wetenschappers ontwikkelden samen met Stichting Plostdoven deze ‘dovenbril’.

Taalwetenschapper Vincent van Heuven van de Universiteit Leiden vertelt in Nieuws071 over de videobril.

Wie de bril, die SpraakZien heet, op zet ziet het verhaal van zijn gesprekspartner geprojecteerd in de lucht, op zo’n drie meter afstand. Nadat de software een profiel van iemands stem en accent heeft gemaakt, herkent het tussen de negentig en honderd procent van alle woorden. Een hele verbetering ten opzichte van het percentage dat doven en slechthorenden herkennen met liplezen, dat is ongeveer 20 procent.

Op dit moment voert een aantal studenten Taalwetenschap wetenschappelijke experimenten uit. Volgens taalwetenschapper Vincent van Heuven van het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), ziet de bril er nu nog uit als een uit de kluiten gewassen skibril en moet er nog veel verbeterd worden. Onder andere om het mogelijk te maken dat men ook met meerdere mensen tegelijk kan praten in een luidruchtige ruimte. Toch is hij enthousiast over het product. Door doofheid raken sommige mensen in een isolement, maar deze bril zou dat kunnen doorbreken.

Binnenkort hopen de studenten de experimenten af te ronden. Het is de bedoeling dat de dovenbril over een paar jaar in productie wordt genomen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×