De grootste kerststal van Leiden staat er weer

Ook dit jaar staat de grootste kerststal van Leiden en omgeving weer in de Sint Josephkerk. Al in november zijn vrijwilligers begonnen met het opbouwen van de stal, die 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed is. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moest worden gezet.

De stal is niet alleen de grootste van de Leidse Regio, ook de beeldengroep zelf is bijzonder. In tegenstelling tot de meeste kerstgroepen die van gips of hout worden gemaakt, bestaat de beeldengroep van de Josephkerk uit wassen beelden. Deze beelden zijn al meer dan 80 jaar oud en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. Dankzij de Paters van de voormalige Mon Père kerk aan de Haarlemmerstraat, zijn ze in Leiden terecht gekomen, waar ze nu al vele tientallen jaren in de Sint Josephkerk pronken. De stal is te bewonderen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen. Ook zijn belangstellenden welkom op Tweede Kerstdag en donderdag 27 december, tussen 13.00 en 15.00 uur. Voor kinderen is er dan een speciaal programma, waarbij zij levende herders en engelen ontmoeten. De kerk is te vinden aan Herensingel 3.

Vredeslicht

De Sint Josephkerk is dit jaar ook de eerste kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en beschikbaar zal stellen. Het Vredeslicht is een jaarlijks terugkerend scouting-initiatief waarbij Oostenrijkse scouts naar Bethlehem afreizen en een kaars aansteken aan de vlam die brandt bij de geboortegrot. Als deze brandende kaars terug is in Wenen, vermeerderd en verspreid de vlam zich met behulp van vele scouts over heel Europa. Het verspreiden van het licht uit Bethlehem over heel Europa staat symbool voor de hoop dat ook de vrede zich over Europa mag verspreiden. Vandaar dat dit initiaitef al vele jaren het Vredeslicht wordt genoemd. Ook de Josephkerk heeft deze vlam uit Bethlehem ontvangen en stelt deze vanaf kerstavond ter beschikking aan kerkbezoekers. Als bezoekers het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen zij een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen om deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de kerkopenstelling te ontsteken aan het Vredeslicht. 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×