Expositie 100 jaar kruisverenigingen in Duin- en Bollenstreek

in het Archiefgebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken aan Boisotkade 2A, is vanaf vandaag een kleine expositie te zien over kruisverenigingen in de Duin- en Bollenstreek. Rond 1900 bedroeg de kindersterfte in Nederland bijna 25 procent. Tyfus, tbc en cholera maakten veel slachtoffers onder kinderen en volwassenen. Daarom werden kruisverenigingen opgericht voor het geven van gezondheidszorg en -voorlichting door wijkverplegers. Het Groene Kruis was de eerste in de regio. Deze kruisvereniging werd in 1903 op een zoldertje in Lisse opgericht. Dit initiatief vond navolging in omringende plaatsen. Hieruit zijn de kraamzorg, gezinsverzorging en het maatschappelijk werk ontstaan. Met oude instrumenten, brochures en ander archiefmateriaal geeft Erfgoed Leiden en Omstreken in de mini-expositie Een eeuw kruiswerk in de Duin- en Bollenstreek een beeld van de regionale kruisverenigingen tussen 1903 en 2000. Deze tentoonstelling is gratis te bewonderen tot 15 maart.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×