Minisymposium en boekpresentatie Newton & the Netherlands

Museum Boerhaave organiseert op donderdag 17 januari om 15.00 uur, een Minisymposium bij de boekpresentatie van Newton & the Netherlands. Nederlandse geleerden hebben een opmerkelijke rol gespeeld in de receptie  van het gedachtengoed van zowel Newton, Darwin als Einstein:  de drie grote iconen van de moderne natuurwetenschap. Newton dankte zijn internationale doorbraak grotendeels aan de populariserende activiteiten van de Leidse professor Willem Jacob ’s Gravesande, voor Einstein groeide Hendrik Lorentz uit tot een vaderfiguur en de bioloog Hugo de Vries gaf met zijn `mutatietheorie’ Darwins evolutieleer een geheel nieuwe richting. Tijdens de boekpresentatie van Newton & the Netherlands houden drie historici een korte lezing over de bijzondere relatie van Newton, Darwin en Einstein met Nederland. Daarbij zal gekeken worden in hoeverre deze – overigens ongelijksoortige – gevallen verband houden met de internationale oriëntatie die de Nederlandse wetenschap traditioneel heeft gekenmerkt.

De vervolgvraag is of Nederlandse onderzoekers nog altijd profijt trekken van hun ontvankelijkheid voor ontwikkelingen elders, of zich op andere vlakken onderscheiden van vakgenoten. Wie dit gratis symposium bij wil wonen, kan reserveren via //www.museumboerhaave.nl/actueel/agenda/301-minisymposium-bij-boekpresentatie/. Het programma staat op www.museumboerhaave.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×