Bij de Witte Singel in Leiden werd vanmiddag een oudere man door de brandweer van Leiden van het ijs gehaald. (Foto: C. van der Star)

Natuurijs onbetrouwbaar, kies voor ijsbaan

Het ijs op sloten, vaarten en singels is niet betrouwbaar genoeg om op te lopen of te schaatsen. Wie graag wil schaatsen kan beter kiezen voor een (natuur)ijsbaan. Leiden en omstreken heeft een flink aantal schaatsbanen. De ijsbanen in de Stevenshof (www.ijsbaanstevenshof.nl) en Oegstgeest (www.ijscluboegstgeest.nl) waren vandaag niet open vanwege de sneeuw. Maar wel de ijsbanen van Warmond, vlakbij de Merenwijk, Leiderdorp, Zoeterwoude en Voorschoten. Jan van Dijk van de ijsbaan in Warmond is duidelijk over schaatsen in het wild: “Het ijs op open water is levensgevaarlijk. Als mensen willen schaatsen zijn ze welkom op onze schaatsbaan aan de Veerpolder18 in Warmond. De baan is sneeuwvrij en het ijs is goed. Her en der een klein scheurtje, maar er kan prima op geschaatst worden.”

De ijsbaan van de Warmondse IJsclub is in principe elke dag open van 10.00-17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Niet-leden betalen €3.00. Je kunt er schaatsen laten slijpen en huren. Voor actuele openingstijden kijk op www.wijc.nl. Ook in Leiderdorp ligt een natuurijsbaan, aan de Boomgaardlaan 18 heeft Schaats- en Skeelervereniging Leiderdorp zijn thuishonk. Afgelopen weekend is de schaatsbaan open gegaan. “Zolang het een beetje blijft vriezen, blijven wij open,” zo belooft John de Lange van SSV Leiderdorp. Kijk voor actuele openingstijden op: www.ssvleiderdorp.nl. Schaatsen kan ook in Zoeterwoude (www.ijsclubzoeterwoude.nl) en Voorschoten (www.stgv.nl).
De KNSB waarschuwt op zijn website voor schaatsen op natuurijs. Aangeraden wordt om pas het ijs op te gaan als er minimaal 8 cm ijs ligt, nooit alleen te gaan schaatsen en zeker niet in het donker. Verder zegt de schaatsbond : kijk speciaal uit bij bruggen, planten en takken, op die plaatsen is het ijs vaak slechter en bescherm je goed tegen de kou.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×