Politie: "Ondernemers 'de sjaak' door vals geld"

De politie waarschuwt ondernemers in Leiden en omgeving voor valse briefjes van vijftig euro. Sinds een week of twee worden de briefjes in roulatie gebracht. Vooral winkeliers en horecaondernemers zijn de dupe. Er zijn inmiddels zes aangiftes binnen. Gisteren kwam de meest recente melding bij de politie binnen. Een sigarenboer aan de Kooilaan was zelfs al twee keer slachtoffer.

Audiofragment: Politiewoordvoerder Wim Hoonhout waarschuwt winkeliers om vooral goed op te letten als mensen kleine aankopen betalen met briefjes van vijftig euro.

Ondernemers die vals geld in hun kassa aantreffen of er achterkomen als ze het afstorten bij de bank zijn volgens Hoonhout ‘de sjaak’. Het valse geld word doorgaans niet door de bank vergoed. Opletten is dus het devies.

De politie adviseert om de biljetten tegen het licht te houden en controleer te of het watermerk echt is. Het watermerk moet in het papier verwerkt zijn en mag er niet op gedrukt zijn. De cijfers in het watermerk lichten helderder op dan de andere delen van het watermerk, Er loopt een zogenaamde veiligheidsdraad door het papier; deze is donker van kleur en loopt door het midden van het biljet. In de veiligheidsdraad is de waarde van het biljet afgedrukt en staat ‘euro’ vermeld.

Advertentie

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×