Basisschoolleerlingen in de collegebanken

Gisteren namen ruim 300 leerlingen van verschillende basisscholen plaats in de collegebanken van de Universiteit Leiden. In één van de grootste collegezalen keken en luisterden zij naar professor Gilles van Wezel en twee eerste jaars studenten, die hen van alles leerden over de wondere microwereld. Met de danspassen van de Super-Antibiotica hiphop sloten ze het college af.

Het college was de afsluiting van de workshop “Medicijnen in de Aanval!” Ruim 300 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 hebben die workshop in januari bij Technolab gevolgd. Ze onderzochten en ontdekten van alles over medicijnen, bijvoorbeeld dat antibiotica niet tegen alle ziektes werken. Ook leerden ze werken met microscopen en maakten ze hun eigen geneeskrachtige zalf.

Sylvie Hofman loopt stage bij Antibiotica Gezocht! en is medebedenker van de Super-Antibiotica hiphop. `Antibioticumresistentie is een serieus probleem dat de laatste tijd veel in het nieuws is. De huidige antibiotica werken vaak niet meer tegen sommige bacteriën. Hiphop is een manier om dit proces op een interessante wijze uit te leggen. Het publiek ziet precies wat er gebeurt, daardoor is dit lastige wetenschappelijke proces veel makkelijker te begrijpen,’ zo vertelt Hofman.

De samenwerking tussen Technolab en Antibiotica Gezocht! is tot stand gekomen dankzij een subsidie van de Gemeente Leiden. Het doel van de samenwerking is dat kinderen weer enthousiast worden voor bètavakken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×