Gezocht: wetenschappers met creatief PR-brein

De strijd om de Academische Jaarprijs is weer begonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de student, onderzoeker of promovendus die zijn/haar onderzoek het best onder de aandacht weet te brengen bij het publiek. De winnaar krijgt 100.000 euro om zijn plan ten uitvoer te brengen. De prijs bevordert een verkleining van de kloof tussen wetenschap en burger. Één van de juryleden is dit jaar Frans Snik, de Leidenaar die vorig jaar de prijs won. Samen met zijn team van Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden schreef hij een plan om het mogelijk te maken om fijnstofmetingen te crowdsourcen. Door middel van opzetstukjes voor smartphones zouden vrijwilligers kunnen meehelpen met het bepalen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Met de 100.000 euro maakt Snik nu 10.000 opzetstukjes. Genomineerden voor de prijs van dit jaar, kunnen zich tot 2 april melden bij de organisatie. Na enkele voorrondes zal de finale in oktober plaatsvinden. De beste plannen worden dan live gepresenteerd aan de jury. Snik roept alle onderzoekers aan de Universiteit Leiden op om mee te doen.

Willem de Gelder sprak met jurylid Frans Snik van de Academische Jaarprijs. Vorig jaar won hij de prijs met een plan om fijnstofmetingen te laten uitvoeren door vrijwilligers.

Het project van Snik loopt overigens nog op volle toeren. Via de website iSPEX kunnen mensen die willen helpen met de fijnstofmetingen zich nog melden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×