Open dag Hogeschool Leiden: “Boven verwachting”

Zaterdag 2 februari was de Open Dag van de Hogeschool Leiden. Aan de Zernikedreef 11 konden scholieren en aankomend studenten kennismaken met de 23 bachelor- en twee masteropleidingen die de Hogeschool Leiden aanbiedt. 

De open dag was drukker dan anders. “We hebben ongeveer 3400 mensen over de vloer gehad. Vorig jaar waren dat er zo’n 2600,” vertelde woordvoerder Lisette van de Weijer van de Hogeschool Leiden in Stud071, afgelopen maandag. De stijgende lijn komt volgens haar omdat studenten zich steeds eerder en beter oriënteren op hun studiekeuze.

Audiofragment: Woordvoerder Lisette van de Weijer in Stud071 over de open dag van de Hogeschool Leiden.

“Studenten worden zich steeds bewuster dat ze niet zoveel tijd hebben om over hun studie te doen, omdat het anders veel geld gaat kosten. Ze willen zich goed oriënteren om zo echt een studie te kiezen die bij hun past.” De vroege oriëntatie komt mede door maatregelen uit de politiek, zoals studieversnellende initiatieven en de plannen voor invoering van het sociale leenstelsel.

Om aankomend studenten, en ook scholieren uit 4 havo, te helpen bij hun keuze liepen er veel docenten en studenten rond om vragen te beantwoorden. Een aantal studies sprongen er boven uit. “Er was over de hele linie interesse in alle opleidingen. Wat wel opviel is dat veel studenten geïnteresseerd waren in Toegepaste Psychologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Fysiotherapie,” aldus Van de Weijer. 

Ze was ook tevreden voor de opkomst voor de nieuwe opleidingen Docent Muziek, Docent Dans/Euritmie en de Vrijeschool Pabo. “Vanwege de antroposofische grondslag zijn deze opleidingen uniek in Nederland. Mensen komen dan speciaal voor deze opleidingen naar de hogeschool in Leiden.” Ook Spraak & Drama, de nieuwe opleidingsvariant van Kunstzinnige Therapie was om die reden in trek.

Naast de voorlichting over de opleidingen waren er ook workshops. Een ervan was gericht op taal- en rekenvaardigheid. Van de Weijer: “Er is veel aandacht voor het taal- en rekenniveau van studenten, onder andere bij de pabo. Scholieren kunnen zo beter een beeld vormen van hun niveau, en daardoor gerichter kiezen of een studie voor hun geschikt is of niet.”

Bij de Hogeschool Leiden staat studiekeuze boven werving. “Wie zich echt georiënteerd en verdiept heeft, en bewust de keuze maakt, start ook gemotiveerder aan een studie.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×