Bultrug Johannes, foto: PR archief Sleutelstad.

Overblijfselen bultrug nog even zichtbaar voor publiek

Deze donderdag kan het publiek een laatste blik werpen op de overblijfselen van de bultrug die een paar maanden geleden gestrand is en overleed. Tussen 11.00 en 15.00 uur verrichten medewerkers van Naturalis op de binnenplaats van het Pesthuis de laatste handelingen aan het dier. De vinnen worden uitgeprepareerd waarna de botjes, samen met de rest van het skelet, een plek krijgen in de wetenschappelijke collectie. Het skelet van de bultrug die op 16 december 2012 op de Razende Bol bij Texel overleed, wordt toegevoegd aan de Rijkscollectie die Naturalis beheert. De afgelopen maanden is het grootste deel van het skelet schoongemaakt. De laatste slag die gemaakt moet worden, betreft het prepareren van de vinnen en het etiketteren van wervels. Na het prepareren worden de laatste vlees-, vet- en bloedresten van de vinbotten geweekt. Vervolgens worden ze gebleekt, gedroogd en samen met de rest van het  skelet opgenomen in de wetenschappelijke  collectie. Daar is het beschikbaar voor onderzoekers  die meer willen weten over anatomie, evolutie en ontwikkeling van bultruggen en andere zeezoogdieren.  

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×