Huurteams zouden veel huurleed in Leiden kunnen voorkomen

Een meldpunt tegen verkamering (PvdA) en een zwartboek huurleed (ChristenUnie): huurders hebben duidelijke rechten, maar die blijken in de praktijk maar lastig te handhaven. Veel (huur)ellende komt volgens Henri Zegers (Team Wonen) voort uit de kwetsbaarheid van de huurders (jonge studenten) gecombineerd met verhuurders die zo snel mogelijk veel geld willen verdienen met hun vastgoed. In de Woonnota is voor specifieke bescherming van deze grope geen plaats en dat hoeft volgens Zegers ook niet. Die nota gaat vooral over de voorraad. Voor bescherming voor de groep kwetsbare huurders kan de gemeente echter wel een huurteam  inrichten. ‘Je moet weten wat er speelt in de stad en dat kan alleen door daar iets voor in het leven te roepen en dat vol te houden’, denkt Zegers. In Amsterdam hebben die teams hun vruchten in de jaren negentig afgeworpen: betere ebscherming, regulering en beschemring van huurders. En ik ook in Groningen bestaan dergelijke teams – in samenwerking met studenten zelf.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×