Mondiaal unicum: Leidse natuurkundigen 'voelen' aan eiwitmoleculen

Zeventig mensen op de hele wereld weten hoe het apparaat werkt – de MRI-scan voor eiwitten. Universiteit Leiden kreeg geld om er een te bouwen. Eigenlijk is het een tweede – het eerste apparaat bestaat al. Dat prototytpe krijgt nu opvolging. De idee van de machine is eenvoudig: een naald voelt de krachten op atomair niveau. De trillingen worden vervolgens door een computer omgezet in beeld. Belangrijk om zo medicijnen te ontwikkelen van bijvoorbeeld virussen die vaak van vorm veranderen, zoals het HIV-virus. Geert Wijts, die bouwde aan het prototype: ‘Dit is echt interdisciplinair onderzoek en we gaan binnenkort samenwerken met bijvoorbeeld het LUMC. Je moet samenwerken om ook resultaten te boeken.’ Wijts hoopt in augustus te promoveren op onderzoek met de MRI-scan. 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×