EU-subsidie voor Leidse professor

Prof. Christine Mummery van het Leids Universitair Medisch Centrum ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. Met deze subsidie financiert zij onderzoek naar de vorming van volwassen hartcellen en gaat ze proberen een stukje mensenhart te kweken. Deze subsidie is bedoeld voor high risk, high gain-onderzoek. Christine Mummery, hoogleraar bij de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC, gaat allereerst kijken hoe de verschillende typen cellen van het hart ontstaan. “Dat doen we door zogenaamde regenboogcellen te kweken uit stamcellen”, licht Mummery toe. “Het hart bestaat uit veel typen cellen, die we nog lang niet allemaal kunnen kweken. Door genen die alleen in een bepaald celtype tot uiting komen verschillende kleuren te geven kunnen we de voortgang van de cellen volgen.” Later in het vijf jaar durende project wil Mummery een stukje menselijk hart gaan kweken. Dat gaat ze doen door de cellen uit het hart van een proefdier te verwisselen door menselijke cellen. “Wanneer het lukt om een stukje hart te kweken kunnen we dat gebruiken om medicijnen op te testen. Veel potentiële medicijnen komen nooit op de markt omdat ze de hartfunctie verstoren.” Proefdieren zijn meestal niet geschikt om medicijnen te testen, omdat hun hart anders functioneert. Een muis heeft bijvoorbeeld zo’n vijfhonderd hartslagen per minuut, een mens zeventig. Het gekweekte hartweefsel is bovendien geschikt voor onderzoek naar mutaties die tot hartritmestoornissen leiden. Mummery: “Het komt voor dat twee mensen dezelfde mutatie hebben, maar dat de een er veel meer last van heeft dan de ander. Met de iPS-faciliteit van het LUMC kunnen we huidcellen van patiënten herprogrammeren en opkweken tot hartcellen. Wanneer we hiermee een stukje hart kunnen kweken, kunnen we beter uitzoeken hoe de hartritmestoornis ontstaat.”

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×