Toon van Helfteren ook bondscoach mannenteam basketball

De 62-jarige coach van ZZ Leiden is de nieuwe bondscoach van het nationale mannenteam. De Delftenaar wordt door de Nederlandse Basketball Bond en de Federatie Eredivisie Basketball, die een groot deel van de taken rond Oranje regelt, gezien als de ideale persoon om met de ploeg komende zomer proberen deelname aan EuroBasket 2015 af te dwingen.

Audiofragment: Na afloop van de door ZZ Leiden gewonnen wedstrijd tegen Aris Friesland sprak Rolf Marselis met de nieuwe bondscoach.

De aanstelling heeft geen consequenties voor zijn rol bij ZZ Leiden. Van Helfteren zal de nieuwe functie combineren: “Het bondscoachschap speelt zich af in de zomer. Na het nationale basketball seizoen. De voorbereiding begint 1 juli en de wedstrijden worden in augustus gehouden. De laatste wedstrijd , als we die halen is 1 september. Dan kan je eigenlijk meteen beginnen met het nieuwe seizoen van de club.”

Of van Helfteren na dit seizoen bij ZZ Leiden blijft is nog niet zeker: “Ik ben nu 5 jaar in Leiden. Eigenlijk rolt steeds ene jaar door in het andere. Maar er is nog geen afspraak tussen ZZ Leiden Basketball en mij voor het komend seizoen. Daar moet nog over gesproken worden.”

Van Helfteren beschouwt de aanstelling als een hele eer. Ook als speler vond hij het uitkomen voor je land bijzonder. Als speler is hij met 207 interlands achter zijn naam nog altijd recordinternational: “Als speler en international werd me ooit gevraagd hoe lang ik dacht door te gaan. Het antwoord luidde: zo lang ze me vragen, doe ik mee. Zo veel jaar later gaat dat nog steeds op, nu als coach. Het is en blijft een eer.”

Van Helfteren was al eerder bondscoach van het Nederlands mannenteam. Tussen 1 september 1993 en 1 juni 1997 was hij in dienst van de Nederlandse Basketball Bond en had hij Oranje 44 keer onder zijn hoede. Van die 44 wedstrijden onder zijn leiding won Nederland er twintig.

Onder leiding van Van Helfteren speelt Nederland komende zomer in eerste instantie vier kwalificatieduels tegen Estland en Portugal. De thuisduels zijn op 1 augustus (tegen Estland) in Den Bosch en op 16 augustus (tegen Portugal) in Leiden. De poulewinnaar plaatst zich voor de halve finales, de winnaars daarvan voor de finale, die uiteindelijk één EK-ticket oplevert.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×