Wethouder Van Woensel positief over doorgaan bouw studentenkamers

In plaats van de waarde van een pand gaat een (herzien) puntensysteem de hoogte van kamerhuur bepalen. Het is een van de wijzigingen uit het Woonakkoord dat regeringspartijen VVD en PvdA in februari sloten met D66, ChristenUnie en SGP. Daarmee is volgens wethouder Pieter van Woensel (VVD, Wonen) de grootste bedreiging voor studentenhuisvesting in Nederland van tafel. “Dat is een hele opluchting. Het biedt weer hoop voor de toekomst”, zei de wethouder afgelopen maandag in Stud071. Nog niet alles is tot in detail geregeld, maar daar wordt in samenspraak met onder andere minister Blok (Wonen) nog aan gewerkt.

Audiofragment: In Stud071 sprak Jos Moesman met wethouder Van Woensel over de gevolgen van het Woonakkoord voor de bouw van studentenkamers in Leiden.

In eerste instantie zou de hoogte van de huur voor een studentenkamer worden gekoppeld aan de WOZ-waarde van een pand. Hierdoor zou investeren in studentenwoningen minder rendabel worden voor corporaties. De kamerhuur wordt straks, net als nu, gebaseerd op een puntensysteem. “Het punstelselsel als systeem kenden we al. Maar dat wordt wel aangepast. Zo zal er een regiocomponent aan worden toegevoegd”, aldus Van Woensel. Daarmee wil het kabinet meer rekening houden met lokale invloeden, zoals de prijs per vierkante meter. 

De wethouder gebruikte het bezoek van minister Blok om, naast het tonen van diverse woonprojecten in de Sleutelstad, een aantal zorgen en wensen op tafel te leggen. Bijvoorbeeld hoe de herziening van het puntenstelsel gaat uitpakken. Van Woensel: “Je wilt toch graag weten of het ons in staat stelt te blijven investeren”. 

Omdat de grootste bedreiging nu weg is genomen, kunnen de gemeente en projectontwikkelaars verder gaan met de bouw van studentenkamers in Leiden. Desondanks leiden de regelingen vanuit Den Haag toch tot enige vertraging. “Je ziet dat investeerders en beleggers een beetje kopschuw worden van al die veranderingen. Aan de ene kant willen ze graag door, aan de andere kant willen ze graag zekerheid hoe de nieuwe regels gaan uitpakken. Op zich hoeft dat geen belemmering te zijn om door te gaan. Ik ben zeer optimistisch”, vertelt Van Woensel. 

Het papierwerk voor de megacampus Leidse Schans (1900 kamers) is in orde en ook kan er een begin worden gemaakt met het project op de Langebrug. “Dat zijn toch tweehonderd kamers op een mooie locatie naast het Kamerlingh Onnes Gebouw”, stelt Van Woensel. Ook het Student Hotel is van harte welkom. In de bestemmingsplannen voor de Leidse Schans is rekening gehouden met de komst van het bijzondere woonconcept.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×