CONDI stelt de versheid van vis vast, foto: PR.

Voedselkwaliteit gecontroleerd door Leidse uitvinding

Fraude met voedsel staat momenteel volop in de aandacht. Rundvlees blijkt paardenvlees en biologische eieren zijn helemaal niet biologisch. Het Leidse bedrijf Cosine heeft een uitvinding gedaan om dit soort fraudes tegen te gaan. Het bedrijf ontwikkelde een camerasysteem, CONDI genaamd, die deze problemen automatisch detecteert of in de nabije toekomst kán detecteren.

Audiofragment: Directeur Marco Beijersbergen van Cosine over het camerasysteem CONDI

CONDI staat voor Continue Optische Non-Destructieve Inspectie en combineert hyperspectraal fotograferen, 3D imaging en ‘laser remote Sensing’. Hiermee wordt onder andere de versheid van vis vastgesteld, de authenticiteit en ouderdom van fruit en verontreiniging in flessen op de lopende band. Er wordt nog verder onderzoek gedaan om ook bijvoorbeeld paardenvlees van rundvlees te onderscheiden. Op 28 maart wordt CONDI gedemonstreerd tijdens het symposium Fascinating Innovation in het IBM Client Center in Amsterdam. Eén van de spekers is astronaut André Kuipers, die persoonlijk ervaring heeft met de innovaties van Cosine.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×