Publiek kan Naturalis helpen bij digitaliseringsproject

Naturalis Biodiversity Center start vandaag op de crowdsourcingwebsite VeleHanden.nl. met het project Glashelder!. Naturalis beheert een collectie van 37 miljoen biologische en geologische objecten, gericht op wetenschappelijk onderzoek naar de biodiversiteit van vroeger en nu. Dat onderzoek gaat een stuk makkelijker als de informatie bij die objecten digitaal beschikbaar is en gedeeld kan worden met onderzoekers wereldwijd. Naturalis wil deze gegevens samen met het publiek digitaliseren. Iedereen die geïnteresseerd is in natuur en museale collecties kan daar het komende half jaar thuis op zijn eigen pc aan meedoen. Het eerste publieke crowdsourcing project van Naturalis op www.velehanden.nl is het digitaliseren van een verzameling van ongeveer 100.000 micro-organismen, zoals mijten en luizen.

De gedigitaliseerde gegevens worden online beschikbaar gesteld, onder andere via het wereldwijde netwerk voor biodiversiteitsdata. In Glashelder! krijgen deelnemers telkens een foto van een object uit de collectie van Naturalis te zien met een etiket. Daarop staan uiteenlopende gegevens over de aard en herkomst van dat object. Van de deelnemers wordt gevraagd om orde te scheppen in deze gegevens door ze op de juiste plek in een formulier te plaatsen. De kleinste organismen uit de collectie van Naturalis, zoals mijten en luizen worden bewaard in glaspreparaten, zodat ze gemakkelijk onder een microscoop kunnen worden bestudeerd. De titel van het project: Glashelder! verwijst naar deze microscopische glaspreparaten. Naturalis heeft gedurende de twintigste eeuw ongeveer 1 miljoen van deze preparaten verzameld.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×