Tweede plaats DBL maximaal haalbaar voor ZZ Leiden

Vol aan de bak moesten de mannen van ZZ Leiden in het Paasweekend. Op zaterdagavond speelde het team tegen de nummer 4 Landstede Zwollen en tweede Paasdag volgde de kraker uit de Dutch Basketballleague (DBL). Zaterdagavond won ZZ Leiden door het verschil in het 4e kwart te maken met 75-62. Maar maandag waren de druiven zuur. Hoewel ZZ Leiden opnieuw goed partij bood tegen EiffelTowers Den Bosch leed de ploeg in een zeer spannend duel een nipte nederlaag: 88-85.

Audiofragment: Na afloop van de wedstrijd tegen Landstede Zwolle sprak Sport071-verslaggever Rolf Marselis met Toon van Helfteren, Worthy de Jong en Mike Schachtner.

Zaterdagavond won ZZ Leiden voor de vierde maal van Zwolle. Maar makkelijk was het niet. Natuurlijk, Landstede Zwolle is geen eenvoudige tegenstander en het team van Herman van de Belt stond niet voor niets in de finale van de NBB beker. Maar ZZ Leiden leek aanvankelijk niet bij de les. Verdedigend liet de ploeg van Toon van Helfteren geen steek vallen, maar aanvallend was het in de eerste helft niet goed. Met name het nemen van vrije worpen was ronduit slecht (46%). Volkomen verdiend leidde Zwolle bij de rust (31-34).

Lang leek Landstede voor een kleine sensatie te gaan zorgen, maar na een snoei harde dunk van Mike Schachtner in het 4e kwart ging het publiek achter de thuisploeg staan. Onder aanvoering van Worthy de Jong en de dezelfde Mike Schachtner werd Landstede resoluut aan de kant gezet. Voor rust had Schachtner nog geen punt gemaakt, maar na rust gooide hij bijna alles raak. Met 24 punten werd hij alsnog topscoorder.

Wedstrijd voor wedstrijd bekijken is op dit moment het devies voor Van Helfteren. De tweede plaats veilig stellen, als het lukt Den Bosch een beetje pijn doen. Dan moet het wel mee zitten. Van Helfteren beschikt niet over een fitte ploeg. Hilliman is geblesseerd en Cunningham is al ruim een week ziek en dus niet vol inzetbaar. Toch was de wedstrijd tegen Den Bosch opnieuw een thriller. Een wedstrijd waarin duidelijk werd dat beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn.

In het eerste deel van de partij nam Den Bosch een ruime voorsprong van 16 punten en leidde met de rust 46-37, maar ZZ Leiden toonde karakter en kwam langszij. Arvin Slagter was de grote man bij ZZ Leiden. Met 26 punten (waarvan 6 drietjes op 9 pogingen) liet hij zien dat er wel degelijk rekening gehouden moet worden met ZZ Leiden in de play offs.

Het duel werd wel ontsierd door een kleine vechtpartij op de tribune tussen 2 Bosche supporters. En ook viel er wat af te dingen op menig beslissing van de scheidsrechters. Maar wat overheerste was de spanning en inzet van beide ploegen om het duel niet te verliezen. De laatste 6 minuten waren een ware thriller, zoals het hoort tussen de twee beste ploegen van de DBL. Den Bosch trok uiteindelijk aan het langste eind. Voor ZZ Leiden een bittere pil. Want opnieuw was de ploeg dichtbij een overwinning in Den Bosch.

De eerste plaats in de competitie lijkt voor EiffelTowers Den Bosch. ZZ Leiden zal nog minimaal één wedstrijd moeten winnen om zeker te zijn van plek 2. Wordt dus vervolgd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×