Bijzondere mummiekisten bij Oudheden

Vanaf zaterdag 20 april is bij Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling `Mummiekisten van de Amon-priesters’ te zien. Bezoekers kunnen niet alleen kijken naar de mummiekisten, maar ook zien hoe ze gerestaureerd worden. `Mummiekisten van de Amon-priesters’ neemt bezoekers mee naar het oude Egypte in de periode 1070-945 v.Chr., de nadagen van het Nieuwe Rijk. Dit was een periode van machtsstrijd en sociale wanorde. De eeuwenoude monumentale begraafplaatsen waren niet langer veilig en vielen ten prooi aan plunderaars. De Amon-priesters van Thebe begroeven hun overledenen daarom in de onopvallende, ondergrondse galerijen van Bab el-Gasus (`de deur van de priesters’).In 1891 werden daar 153 sets houten mummiekisten gevonden, met spectaculaire beschilderingen. Twee jaar later kwamen de kisten terecht in musea over de hele wereld. Onder andere in het Rijksmuseum van Oudheden. Die Leidse mummiekisten zijn nu te bewonderen, samen met papyri met religieuze teksten, een unieke bronzen priesteres en tempelattributen die de tempelrituelen en het leven van de priesters illustreren. Foto’s, aquarellen en correspondentie geven een beeld van de ontdekking van het graf en de aankomst van de kisten in Leiden. Blikvangers in de expositie zijn twee mummiekisten uit de Vaticaanse Musea en het Louvre; die behoren tot de mooiste ter wereld.

Veel kisten uit Bab el-Gasus verkeren in slechte conditie. De verf bladdert af en de kleuren zijn vervaagd. Met het internationale `Vatican Coffin Project’ bundelen de Vaticaanse Musea, het Louvre en het Rijksmuseum van Oudheden hun krachten en expertise om de mummiekisten met de modernste technieken te onderzoeken en restaureren. Bezoekers kunnen dit restauratietraject volgen op film en foto’s en een kijkje nemen bij de restauratoren die in de tentoonstelling aan het werk zijn. Ook is het boekje `Mummiekisten van de Amon-priesters’ in de Museumshop te koop. De tentoonstelling is tot 15 september te bekijken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×