Global Exploration Grant voor Leidse archeoloog

De Leidse archeoloog Alex Geurds krijgt een Global Exploration Grant van de National Geographic Society. Hij krijgt deze voor zijn onderzoek naar een unieke site in Nicaragua, die stamt van voor de Spaanse kolonisatie. Er bevinden zich ruim 500 heuveltjes van steen en aarde, die samen acht cirkelbogen vormen. `De site was al wel bekend, en dit soort heuveltjes zie je overal in Nicaragua, maar pas toen we alles inmaten bleek om hoevéél heuvels het gaat, en kwamen op onze kaarten ineens die cirkelvormen tevoorschijn’ aldus de archeoloog. De cirkels zijn alleen vanuit de lucht te herkennen, dus Geurds wil weten waarom de bouwers zoveel moeite deden. `Hoe kregen ze die cirkelbogen zo volmaakt rond? Wanneer zijn de heuvels gemaakt, en zijn ze allemaal tegelijk gebouwd, of juist over een veel langere periode? Geurds kreeg al een Rubicon- en een Veni-subsidie van NWO, en dit is de derde keer dat National Geographic hem steunt. Eerder deed hij onderzoek naar enorme mensbeelden in Nicaragua.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×