Omdat hert NUON-terrein gesaneerd moet worden, wil de gemeente een tijdelijke brug over de Maresingel aanleggen. Dat is niet alleen tegen het zere been van de Mareland School die er recht tegenover ligt, maar ook van een hele rits politieke partijen in Leiden die het college oproepen om een andere oplossing te verzinnen. (Foto: Chris de Waard).

Toegangsweg daklozen- en drugsverslaafdenopvang voor basisschool onacceptabel

De enige weg naar daklozen- en drugsverslaafdenopvang op het Papegaaisbolwerk wordt, als het aan de gemeente ligt, binnenkort verplaatst. De gemeente wil een tijdelijke brug aanleggen, recht tegenover het schoolplein van basisschool Mareland. Dit is, als het aan directeur Willem de Koning ligt, onverenigbaar met de leefwereld van jonge kinderen.

Audiofragment: Jiri Gijsman in gesprek met directeur Willem de Koning over de tijdelijke brug.

Per dag komen er dan 70 tot 80 verslaafden en daklozen langs het kleuterplein van de basisschool en langs de speelplaats van het kinderdagverblijf. De school heeft vanaf oktober vorig jaar met de gemeente gesproken over een alternatieve oplossing voor de toegangsroute van het Papegaaisbolwerk. De gevreesde overlast is niet uit de lucht gegrepen. Burgemeester Lenferink heeft eerder een gebiedsverbod uitgevaardigd vanwege de aanhoudende overlast. Het gaat om drugsgebruik, alcoholgebruik, urineren in het openbaar, vernielingen, vervuiling en nog diverse delicten die het gevoel van onveiligheid met zich meebrengen. 

Als het aan de directeur van basisschool Mareland ligt is de optie om bewaking rond de school in te zetten of de school met hekken te beveiligen onacceptabel. “We willen een open school zijn waar de kinderen zich veilig voelen.”

Door deze ontwikkelingen hebben de partijen CDA, SP, Groen Links en de PVDA een gesprek gehad met de school. In dit gesprek hebben alle vier de partijen aan directeur, ouderraad en kinderopvang, klip en klaar meegedeeld dat zij tegen de komst van deze brug zijn. De bescherming van kinderen van de basisschool moet gerespecteerd worden. De partijen hebben dan ook vragen gesteld aan het College.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×