ZZ Leiden start play-offs met winst op Matrixx Magixx

Woensdagavond startte de play-offs in de Dutch Basketballleague. Voor ZZ Leiden, de nummer 2 in de competitie betekent dat tegen de nummer 7, Matrixx Magixx, in een ‘best of five’ wordt uitgemaakt wie zich plaatst voor de halve finale. Erg veel moeite had ZZ Leiden in de eerste wedstrijd niet met Matrixx Magixx. In een bar slechte wedstrijd werd eenvoudig afgerekend met de ploeg uit Wijchen: 64-53.

Audiofragment: Na de wedstrijd sprak Rolf Marselis met Arwin Slagter en coach Toon van Helfteren over de matige wedstrijd.

Al na 3 minuten zat ZZ Leiden op rozen. Met een 10-0 run wist de thuisploeg wel raad met slechte zone verdediging van Matrixx Magixx. In een zeer matig gevulde Vijf Meihal kreeg het publiek een slechte vertoning te zien. Verdedigend was het weliswaar opnieuw in orde bij de thuisploeg, maar aanvallend haperde het niet voor het eerst dit seizoen. Het is dat Matrixx Magixx geen schim meer is van de ploeg uit de start van de competitie, want anders zou ZZ Leiden een lastige avond hebben gehad.

Vaste spelers bleven ver onder hun niveau. Vooral Worthy de Jong had een complet off day. De, net in het ‘All Star team’ van de DBL verkozen speler, speelde geforceerd en leek zichzelf meer voorbij te rennen. Maar ook Sean Cunnigham beleefde een beroerde avond. Opnieuw was Arvin Slagter van grote waarde voor het team. Met 22 punten, waarvan maar liefst 6 driepunters werd hij topscoorder van de avond.

Bij rust leidde de Leidse ploeg met 30-19. En na het 3e kwart was de voorsprong nog altijd ruim 20 punten (55-32). Niets aan de hand, zou je zeggen. ZZ Leiden leek met gemak de wedstrijd te kunnen uitspelen. Maar een dramatisch 4e kwart (9-21) wierp toch een smetje op de gemakkelijke overwinning.

Een opstootje ontsierde het wedstrijdbeeld. Marcel Aarts beging onder het bord een fout op Mohamed Kherrazi, waarna beide spelers op de grond vielen. Wat volgde was wat ‘duw en trek’ werk. Voor de scheidsrechters aanleiding om de beide kemphanen een diskwalitatieve fout (D-fout) te geven. Direct na de wedstrijd vergaderde de tuchtcommissie en kregen beide spelers een schorsing van 2 wedstrijden opgelegd. Op twitter was Kherrazi niet blij met zijn straf: “Pfffff twee wedstrijden geschorst … Laat staan als ik wat heb gedaan”. Na afloop waren de scheidsrechters niet bereid een toelichting te geven op hetgeen zich nu op de vloer tussen de heren had afgespeeld.

Mooiste actie van de avond was de alley oop van Ross Bekkering. Op aangeven van Worthy de Jong bracht hij met een spectaculaire dunk het publiek in extase. Vader Bekkering, overgekomen uit Canada, zag het met genoegen aan. Hij was neutrale toeschouwer bij de ‘broederstrijd’ tussen Ross en Henry, die als één van de weinige spelers bij Matrixx Magixx wel een acceptabel niveau haalde.

Na afloop was coach Toon van Helfteren verre van tevreden: “Het is het beeld van het seizoen: we slagen er maar niet in een wedstrijd met een voorsprong tot een goed einde te brengen. Het 4e kwart zo uitspelen is eigenlijk beschamend. We geven Magixx toch nog het gevoel dat er iets te halen valt. Op deze manier heb ik er een hard hoofd in dat we prijzen pakken”

Komende zaterdag is wedstrijd 2 in Wijchen. Dinsdag 23 april volgt wedstrijd 3 in de Vijf Meihal.