In december wordt ook dit gedeelte van de Nieuwe Rijn volgelegd met pontons. Ter hoogte van het Stadhuis komt net als voorgaande jaren een ijsbaan, aan deze kant van de Koornbeursbrug komt een drijvende kerstmarkt.

Opnieuw bezwaar Rederij Rembrandt tegen afsluiting Nieuwe Rijn

Rederij Rembrandt maakt opnieuw bezwaar tegen de afsluiting van het water van de Nieuwe Rijn. Over een week beginnen de voorbereidingen voor de viering van Koninginnedag. Dan worden ook de eerste pontons te water gelaten. Tijdens de opbouwdagen blijft er een strook water vrij zodat (rondvaart)boten er langs kunnen. Tijdens de viering zelf wordt het water van de Nieuwe Rijn helemaal afgesloten. Dat is opnieuw tegen het zere been van reder Paul Groenen die in het verleden ook keer op keer bezwaar maakte of zelfs naar de rechter stapte. Eind vorig jaar won hij een rechtzaak over de afsluiting van de Nieuwe Rijn. Daardoor dreigde de ijsbaan niet door te kunnen gaan. De gemeente kocht Rederij Rembrandt toen af met 13.000 euro en sprak met de gemeenteraad af om begin dit jaar met Groenen in gesprek te gaan om naar een structurele oplossing te zoeken.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink over de opnieuw opgelaaide strijd tussen gemeente en Rederij Rembrandt.

Die oplossing lijkt verderweg dan ooit. De afgelopen periode ging wethouder Jan-Jaap de Haan (evenementen) het gesprek aan. Dat leverde nog geen resultaat op en de gesprekken liggen stil totdat de gemeente een zogenaamde ‘locatiescan’ heeft afgerond. Daarin worden alternatieve plekken onderzocht voor de ijsbaan. Volgens burgemeester Lenferink moet die scan een basis bieden om verder te praten. In de scan worden alleen locaties in het centrum onderzocht. Lenferink wil nog niet zeggen of dat ook een plek op de wal kan betekenen, maar dat lijkt uitgesloten. Het Centrummanagement Leiden dat verantwoordelijk is voor de ijsbaan wil hem alleen neerleggen op de inmiddels vertrouwde plek op de Nieuwe Rijn. Hij wordt dit jaar zelfs iets groter en ook het gedeelte van de Nieuwe Rijn tussen Koornbeursbrug en de loopbrug ter hoogte van de Beschuitsteeg wordt volgelegd met pontons. Daar komt dit jaar de kerstmarkt.

Omdat de gesprekken met wethouder De Haan zijn vastgelopen, gaat collega-wethouder Robert Strijk volgende week een poging wagen om er alsnog uit te komen met Groenen. Strijk heeft economische zaken in zijn portefeuille en gaat daarom ook over de reders in de stad. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen gaat mee als mediator.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×