Avond SP over Sacco en Vanzetti

Aanstaande vrijdag organiseert de SP een avond over twee Italiaanse arbeiders die in de Verenigde Staten in 1920 onterecht beschuldigd werden van moord en ter dood gebracht werden op de elektrische stoel. De avond begint om 19.30 met muziek. Daarna volgen een toespraak van Teresa Russo, een achterkleindochter van één van de Amerikagangers, en een film over de twee mannen.

Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti namen in 1908 de boot vanuit Italië naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Sacco was schoenmaker en vond werk in Massachusetts. Vanzetti werkte ondermeer in een touwslagerij, ook in Massachusetts. Ze leerden elkaar kennen in 1916 tijdens arbeidersmanifestaties voor betere werkomstandigheden en loonsverhoging.

In 1920 werden de twee mannen gearresteerd en bestempeld tot ‘anarchist bastards’. Daarna werden ze onterecht beschuldigd van moord op twee geldlopers. Hun veroordeling moest dienen als afschrikwekkend voorbeeld voor iedereen die zich nog durfde in te laten met de Amerikaanse arbeidersbeweging en zich inzette voor betere arbeidsomstandigheden en meer rechten voor arbeiders. Ondanks een grote hoeveelheid bewijzen van onschuld en wereldwijde protesten kwamen beide mannen op de elektrische stoel terecht. Pas in 1977 werden Sacco en Vanzetti gerehabiliteerd.

De avond vindt plaats in de Speer aan de Marnixstraat.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×