Lezing over restauratie mummiekisten

Volgende week dinsdag geeft restaurator Elsbeth Geldhof een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden over het restaureren van drieduizend jaar oude mummiekisten. De kisten zijn op dit moment te zien in de tentoonstelling `De mummiekisten van de Amon-priesters’, waar ze op zaal gerestaureerd worden. Drs. Geldhof vertelt in de lezing over de spectaculaire ontdekkingen die gedaan zijn met behulp van moderne technieken zoals röntgenfoto’s, valse kleuren infraroodfoto’s, pigmentanalyses en verfdwarsdoorsneden. De lezing begint om 20.00 uur en kost €5 per persoon. Reserveren is niet mogelijk. Het restaureren van de kisten van de priesters van Amon is hoognodig. Veel kisten verkeren momenteel in een slechte conditie. De verf bladdert af en de kleuren zijn soms vervaagd, maar vaak ook bedekt met vuil en stof. In het proces van het restaureren komen verschillende interessante ontdekkingen naar voren. Niet in de laatste plaats ontdekkingen die in verband staan met vroegere restauraties. Eind 19de eeuw, toen de kisten aankwamen in Leiden, werden er haastige werkzaamheden uitgevoerd om ze zo snel mogelijk te kunnen exposeren. Vaak leidde dit tot problemen waar restauratoren nu tegenaan lopen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×