Science Café over Zware metalen

Het Science Café Leiden staat op dinsdag 21 mei in het teken van zware metalen. Zware metalen worden door veel mensen vooral gezien als giftig en gevaarlijk. Veel minder mensen weten dat zware metalen ook nodig zijn voor de gezondheid en dat ze medisch toepasbaar zijn. Want hoewel veel metalen in grote hoeveelheden schadelijk zijn, zijn ze in kleine hoeveelheden onmisbaar. De toxiciteit of giftigheid is relatief; de dosis bepaalt of iets een gif is. In de voordracht zal, na een algemene inleiding,nader worden ingegaan op  enkele metaalhoudende verbindingen en hun toepassingen in de geneeskunde (zoals verbindingen van Goud bij reumabehandeling; Gadolinium in MRI-diagnoses en Platina bij kankerbestrijding). De spreker, Prof. dr. Jan Reedijk, is hoogleraar anorganische chemie aan de Universiteit Leiden sinds 1979, was wetenschappelijk directeur van het Leids Instituut Chemisch Onderzoek van 1993 tot 2005 en is een ervaren onderzoeker in de coördinatiechemie, bio-anorganische chemie en diverse toepassingen van de coördinatiechemie, waaronder katalyse).

Jan Reedijk heeft meer dan 900 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Reedijk is onder meer lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Finse wetenschappelijke academie en de Academia Europaea. Daarnaast heeft Reedijk diverse wetenschappelijke onderscheidingen ontvangen en functies bekleed. Sinds 2 juni 2008 is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De avond zal muzikaal omlijst worden door de groep Fairmount. De muziek begint om 19.40 uur. Om 20.00 uur krijgt de spreker het woord. De locatie is Scheltema.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×