Leiden loopt zich warm voor Marathon

Op zondag 26 mei wordt voor de 23e keer de Leiden Marathon gehouden. Ditmaal is de klassieke afstand weer gewoon één ronde van 42.195 meter. De historische ambiance van de stad Leiden wordt gecombineerd met de even fraaie ommelanden in het Groene Hart. Daarom spreekt de organisatie zelf van ‘het mooiste parcours van Nederland’. De organisatie verwacht volgende week zondag maar liefst 11.000 lopers en feest en muziek op 32 locaties.

De vernieuwde Leiden Marathon maakt zijn kilometers door één stad en 9 dorpen, waarbij alle kernen stuk voor stuk hebben aangegeven de helden van de marathon warm te zullen ontvangen met veel muziek en enthousiasme. Vanuit Leiden voert de 42 van NEM door Zoeterwoude-dorp, over het authentieke Watertje en de Nieuwe Weg. Bij Hazerswoude-Rijndijk steekt het loperspeloton de Oude Rijn over bij de Rijneke Boulevard waar de hele dag leuke activiteiten zijn. Hier wordt door de Landmacht zelfs een tijdelijke brug gebouwd.

Dorpen
Via de ‘lage zij’ wordt Koudekerk aangedaan om over de Mattenkade richting Hoogmade en Roelofarendsveen te lopen. In de Veen gaan de lopers over het Noordeinde door naar Nieuwe Wetering. De Molenweg brengt de atleten naar het dorp van fietskampioen Joop Zoetemelk, Rijpwetering, om vervolgens via Oud-Ade en de Zijldijk in Leiderdorp weer Leiden binnen te komen.

21 Kilometer
De 21 van Zorg en Zekerheid loopt met de langste afstand mee tot de tijdelijke brug bij de Rijneke Boulevard. Op de lage zijde slaan de 21-kilometerlopers linksaf de Hoofdstraat in het oude en iets verder een stukje nieuw Leiderdorp. De Leidse slotkilometers beginnen op de Lage Rijndijk en voeren over de populaire noordelijke singels, die weer terug  zijn in het parcours.

10 Kilometer
De 10 kilometer brengt de lopers na de start over de Zoeterwoudsesingel naar de Fruinlaan en via de Julius Caesarbrug langs het water naar het Utrechtse Jaagpad . Om over de Leiderdorpse Stierbrug naar de Ockenrode dezelfde slotroute af te leggen als de halve afstand. De 5 kilometer en KidsRun blijven dezelfde route lopen.

Van Poort naar Poort
Het eerste wat de loper vanaf de Lage Rijndijk in Leiden ziet, is de historische Zijlpoort (uit 1667). Precies wanneer de moeilijke kilometers beginnen, juichen de Leidenaars de hardlopers op de noordelijke singels toe. Vanaf de andere overgebleven toegangspoort, de Morspoort (uit 1669), blijven de slotkilometers onveranderd.

Het nieuwe marathonparcours is er een die vanuit de historische binnenstad van Leiden de loper in hartje Holland laat lopen. Kilometers door de fraaiste polders van Nederland, compleet met veel weilanden, koeien en molens, worden afgewisseld met de pittoreske dorpjes die stuk voor stuk iets te vertellen hebben. Kijk voor alle informatie en verhalen op www.marathon.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×