Eén van de voorrechten van de Geuzen van Boisot: meerijden in de Grote Optocht op 3 oktober. In het midden voorzitter Menno Smitsloo. (Archieffoto: Chris de Waard).

Grote ondernemers keren 3 October Vereeniging de rug toe

De Geuzen van Boisot zijn collectief opgestapt als sponsorgroep van de 3 October Vereeniging Leiden. Dat bevestigt voorzitter Menno Smitsloo van de Geuzen tegenover Sleutelstad. Als reden geeft hij aan dat de groep grotere ondernemers geen respect krijgt van het bestuur van de 3 October Vereeniging dat zich bovendien zou gedragen als een ‘rupsje nooitgenoeg’. “We konden betalen en moesten verder vooral onze mond houden”, zo verwoordt Smitsloo het gevoel van ‘De Geuzen’. “Als je bij het bestuur was geweest had je het gevoel dat je achteruitlopend en buigend als een knipmes de zaal moest verlaten”. Smitsloo benadrukt dat er geen ruzie is tussen de Geuzen en het bestuur: “Zo ver hebben we het niet laten komen”.

De 3 October Vereeniging houdt vanavond de algemene ledenvergadering in de Stadsgehoorzaal. Daar liet het bestuur weten niet al te zwaar te tillen aan het opstappen van de Geuzen: “De meeste komen toch wel weer terug”, zo denkt het bestuur. Volgens Smitsloo rekent het bestuur zich daarmee ten onrechte rijk: “Het vertrek van de Geuzen kost de 3 October Vereniging al snel 50.000 euro: “Niet éénmalig, maar structureel, want dit komt niet meer goed”.

De Geuzen van Boisot bestaan uit maximaal 15 grote ondernemers die jaarlijks 4.500 euro bijdroegen. Van dat geld is een fonds in het leven geroepen om de viering ook in slechtere tijden doorgang te kunnen laten vinden. Ook zijn er door de Geuzen enkele bijzondere projecten betaald, zoals de restauratie van een schilderij en de Gouden Koets van de vereniging.

Wat de Geuzen vooral steekt is dat ze in ruil voor hun bijdrages vooral getracteerd werden op ‘gedoe’. Smitsloo: “Van de 4.500 euro die we allemaal elk jaar betalen gaat een kwart op aan twee feestjes per jaar voor onszelf. De rest gaat naar de vereniging. In praktijk waren die feestjes de laatste jaren vergaderingen met het bestuur waarbij we vooral de vraag kregen om meer te betalen.”

Het is niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat er problemen ontstaan binnen de 3 October Vereeniging. In 2010 stapte een flink deel van de bestuurs- en commisieleden op nadat er een onoverbrugbaar verschil van mening was gerezen met het bestuur dat ook toen al het verwijt kreeg zich regentesk te gedragen. Kennelijk heeft het aantreden van de nieuwe voorzitter Michiel Zonnevyle dat tij niet gekeerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×